De voor- en nadelen van een recirculatie afzuiging

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een afzuigkap te plaatsen. In dit geval is een recirculatie afzuigkap een mooi alternatief!

De voor- en nadelen van een recirculatie afzuiging

In een tijd waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, zijn er talloze innovatieve oplossingen die ons helpen om onze woningen te verduurzamen. Eén van deze oplossingen is de recirculatie afzuiging, een systeem dat niet alleen bijdraagt aan het verduurzamen van onze huizen, maar ook een positieve impact heeft op het behoud van warmte in zowel nieuwbouw- als bestaande woningen.

(Etens) luchtjes in de keuken worden op verschillende manieren afgevoerd. Hoe dit gebeurt, is afhankelijk van de afzuigkap die je kiest. De meeste luchtafvoeren leiden de lucht naar buiten. Een andere manier is om de lucht te filteren en weer terug in je woning te brengen. Dit gebeurt door een zogenoemd recirculatiesysteem. Hoe dit werkt, wat hier de voor- en nadelen van zijn en hoe je bepaalt wat voor jouw situatie geschikt is, lees je hier!

 

Wat is een recirculatie afzuigkap?

Bij een recirculatie afzuigkap blijft de lucht gewoon in de ruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer schoon vrijgegeven in de keukenruimte.

Nagenoeg iedereen vindt het prettig om de kookdampen en -geuren die vrij komen tijdens het koken af te voeren. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een afzuigkap met een luchtafvoer naar buiten. Maar wat als je nou helemaal geen luchtafvoersysteem naar buiten toe hebt? Dit zien we bijvoorbeeld vaak in energieneutrale woningen. In dit geval is het alsnog mogelijk een afzuigkap aan te schaffen: de recirculatie afzuigkap.

De recirculatie afzuigkap ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een 'gewone' afzuigkap en vind je zowel in varianten aan de wand of het plafond als in een geïntegreerde afzuiging in de kookplaat.    

Hoe werkt een recirculatie afzuigkap? De recirculatie afzuigkap zuigt dus de kooklucht af, zuivert deze en voert deze weer terug de keuken in. Maar hoe wordt de kooklucht gezuiverd? De recirculatie afzuigkap is in de basis een gewone afzuigkap, maar heeft een toevoeging om de lucht (zo goed mogelijk) te zuiveren. De afzuigkap heeft dus gewoon een motor en ook de gebruikelijke vetfilters.

De lucht wordt daarna gezuiverd door een tweede filter. Hierbij kies je uit drie verschillende soorten filters, ieder met zijn voor- en nadelen.

#1 Koolstoffilter

Er wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van een koolstoffilter. De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert. Vervolgens wordt de lucht weer gezuiverd teruggeblazen in de ruimte.

Uiteraard blijft er vuil achter op de koolstoffilter, wat als gevolg heeft dat je dit filter regelmatig moet vervangen om de werkzaamheid te behouden. Hoe lang een koolstoffilter meegaat, is enerzijds afhankelijk van hoe intensief deze wordt gebruikt en anderzijds afhankelijk van de kwaliteit van de filter. In de loop der jaren zijn er filters ontwikkeld die steeds langer meegaan.

#2 Regenereerbaar koolstoffilter

Sommige koolstoffilters zijn regenereerbaar. Deze geurfilters hebben een langere levensduur dan reguliere koolstoffilters, mits deze geregenereerd worden. Dat houdt in dat het filter opnieuw gebruikt kan worden nadat het in de oven is geweest.

Hoe en hoe vaak dat moet verschilt per filter. Over het algemeen is het belangrijk het filter in het midden van de oven te plaatsen en het 1 uur op de heteluchtfunctie te laten draaien op 100 graden. Daarmee worden de koolstofdelen als het ware schoongebrand. Lees de gebruiksaanwijzing van de filter goed voor gebruik. Niet elk filter is geschikt om te regeneren

#3 Plasma filter

Een plasma filter is speciaal ontwikkeld voor het zuiveren van kookluchten en werkt op stroom. Plasma filters zijn duurder in aanschaf, maar hier staat tegenover dat deze filter vrijwel nooit vervangen hoeft te worden. De filters gaan vrijwel altijd de gehele levensduur van de keuken mee. Hierdoor bespaar je weer kosten op het kopen en vervangen van een koolstoffilter. 

Een plasma filter elimineert niet alleen de geuren maar ook de fijnstof, allergenen en ziekteverwekkers in jouw woning. Echter niet de kookdamp; deze wordt teruggegeven aan de ruimte.  

Koolstoffilter vs. Plasma filter Bij een afzuigkap met een koolstoffilter wordt vet 'tegen gehouden' door het metaalfilter, waarna de kooklucht door de koolstof geabsorbeerd wordt. Na deze beide processen wordt de 'schone' kooklucht weer terug in de keuken geblazen. Bij een plasma filter daarentegen wordt de vervuilde lucht 'koud verbrand'. 

Hoewel de koolstoffilter goedkoper is in aanschaf, heeft de plasmafilter een langere levensduur. Daarnaast heb je bij een plasmafilter geen onderhoud omdat je het filter niet hoeft te vervangen. Ook garandeert een plasma filter nog schonere lucht dan een koolstoffilter.

 

De voor- en nadelen van een recirculatie afzuigkap

Kies je nou voor een afzuigkap met recirculatie of voor een afvoer naar buiten? Lees hier de voor- en nadelen van een recirculatie afzuigkap. Bepaal wat jij belangrijk vindt en wat passend is in jouw keuken.

De voordelen van een recirculatie afzuigkap

Heb je nog geen luchtafvoer naar buiten toe? Dan zijn dit de voordelen van een recirculatie afzuigkap:

  • Goedkoper: het aanleggen van de voorzieningen voor een recirculatie afzuigkap is goedkoper dan voor een afvoer naar buiten.
  • Efficiënte methode: heb je geen mogelijkheid tot afvoer naar buiten? Dan is dit dé meest efficiënte methode om kookgeuren te weren uit je huis.
  • Milieuvriendelijk: een afzuigkap zuigt ook omgevingswarmte op. Door deze verwarmde lucht niet naar buiten toe te zuigen, maar in jouw keuken te behouden gaat er geen warmte (onnodig) verloren.
  • Mooier design: een afvoerbuis, gat in de muur of een gat in het dak geeft de keuken niet altijd een mooiere uitstraling. Dit is niet nodig als je een recirculatie afzuigkap kiest.

De nadelen van een recirculatie afzuigkap

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan een recirculatie afzuigkap:

  • Minder zuigkracht: ten opzichte van een afzuigkap met luchtafvoer, is de zuigkracht van een recirculatie afzuigkap iets minder krachtig. Bovendien is het voor de effectiviteit van het filter beter om op een lagere stand de lucht door te voeren.
  • Filter vervangen: afhankelijk van de filter die je gebruikt, dien je periodiek de filter te vervangen. Dit vergt dus wat onderhoud (en kost geld).
  • Restluchtjes: afhankelijk van het soort filter wordt de lucht zo goed mogelijk gereinigd van de kookluchttjes. Maar de beste manier om alle luchtjes te vermijden is toch gewoon eenvoudigweg uitblazen naar buiten..

Gelukkig wegen deze afzuigkap recirculatie nadelen niet op tegen de voordelen en blijft het dus de beste oplossing wanneer je niet beschikt over een luchtafvoersysteem naar buiten. Wel is het goed om je er bewust van te zijn dat de afzuiging kookgeuren en -vetten filtert, maar geen kookvocht. Zorg er dus voor dat je de ruimte goed blijft ventileren en van frisse lucht voorziet.

Recirculatie kookplaat afzuiging

 

Kookplaat met afzuiging recirculatie

En wanneer kies je nu voor een kookplaat met een recirculatie afzuiging? Een dergelijk systeem is uiteraard erg geschikt wanneer jouw keuken in een ruimte zit waar geen afvoer naar buiten is. Wel dien je de ruimte te voorzien van veel verse luchttoevoer om zo vochtaanslag te voorkomen. Een voordeel is dan dat je geen verwarmde lucht naar buiten laat gaan, maar de warme lucht in de ruimte houdt. Er gaat dus geen warmte en dus stookkosten verloren.

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat men kiest voor een inductie kookplaat met afzuiging. Dit type afzuiging is geschikt voor ieder type woning. In principe zijn er geen speciale inductie kookplaten met afzuiging die enkel voor recirculatie geschikt zijn te koop. Wel zijn er veel inductie kookplaten met afzuiging te koop die óók geschikt zijn voor recirculatie. We adviseren je hier graag over in onze showroom!

Meer weten?

Hopelijk hebben we je geholpen bij het wel of niet kiezen van een afzuigsysteem met recirculatie. In onze webshop vind je diverse soorten afzuigsystemen die geschikt zijn voor recirculatie. Laat je adviseren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.