De voor- en nadelen van een vlak inbouwbare kookplaat

Je kan ervoor kiezen de inductie kookplaat in het aanrechtblad te integreren. Ondanks dat het een mooie uitstraling geeft, kiest lang niet iedereen voor deze vlak geïntegreerde kookplaat. Waarom dit zo is, lees je in deze blog!

De voor- en nadelen van een vlak inbouwbare kookplaat

De vlakbouw kookplaat straalt rust uit en zorgt voor die strakke finish. Echter moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar worden afgewogen. Hier helpen we je graag bij! In deze blog vertellen we jou:

Wat is een vlakbouw kookplaat?

De naam geeft het antwoord al prijs. Bij een vlakbouw kookplaat - ook wel kookplaat in het aanrechtblad genoemd - zit er geen niveauverschil tussen de kookplaat en het aanrechtblad waardoor het werkblad een strakkere afwerking krijgt. De consument noemt het vaak 'vlakbouw kookplaat', maar bij de specialisten staat het bekend als de vlak geïntegreerde kookplaat. De inductiekookplaat is dus ingebouwd in het aanrechtblad, zonder dat de randen iets oversteken.

Het verschil tussen een vlak geïntegreerde kookplaat en een 'normale kookplaat'

Koop je een nieuwe kookplaat, dan kies je uit drie verschillende type afwerkingen:
  • RVS rand: dit is een afgeronde inox rand waarmee de kookplaat is afgewerkt. Het keramische glas van de kookplaat is omlijst door een roestvrijstalen rand waar geen vuil onder kan kruipen
  • Facet geslepen rand: hierbij zie je een schuine gladgeslepen rand aan de kookplaat. Dit design ziet er moderner uit ten opzichte van de RVS rand.
  • Vlak geïntegreerde kookplaat: bij het vlak integreren is geen niveauverschil tussen de kookplaat en het werkblad.

Het verschil tussen een ‘normale’ kookplaat en de vlak inbouwbare kookplaat zit enkel in de afwerking. De meeste kookplaten zijn afgewerkt met een inox of een facet geslepen rand en liggen een paar millimeter boven het aanrechtblad terwijl de vlak geïntegreerde echt in het aanrechtblad ligt. De vlak inbouwbare kookplaat loopt gelijk met het aanrechtblad.
 
Kookplaten worden dus op verschillende manieren in- of opgebouwd. Afhankelijk van jouw wens en de mogelijkheden maak je hierin een keuze. Heb je bijvoorbeeld een moderne keuken? Een moderne keuken typeert zich door de strakke lijnen zoals de greeploze lades en eenvoud. De inductiekookplaat in het aanrechtblad misstaat hier dan ook zeker niet.

Lees ook: zo kies je de beste inductie kookplaat met afzuiging
vlakbouw kookplaat

De voor- en nadelen van een vlak inbouwbare kookplaat

Dat de vlak inbouwbare kookplaat een mooie(re) uitstraling heeft is wel bekend, maar waarom kiest nou lang niet iedereen hiervoor? Wij geven je de voor- en nadelen.

De voordelen

  • Strakke afwerking. De vlakbouw kookplaat straalt rust uit en zorgt voor een strakke afwerking.
  • Makkelijk schoon te maken. De kookplaat is - omdat er geen niveauverschil zit tussen de kookplaat en het aanrechtblad - gemakkelijk schoon te houden. Ook kan er niets in de rand tussen de kookplaat en het aanrechtblad achterblijven. Houd er wel rekening mee dat je naast de vlak geïntegreerde kookplaat een kitrand krijgt.

De nadelen

Een vlakbouw kookplaat heeft een mooie uitstraling, maar kent ook nadelen:
  • Moeilijker te plaatsen. De inductiekookplaat in het aanrechtblad is vanwege de nauwkeurige afwerking moeilijker te monteren.
  • Duurder. De vlakbouw kookplaat is over het algemeen duurder dan een kookplaat met RVS of facet geslepen rand. Naast de kookplaat is ook de uitsparing iets kostbaarder om te maken.
  • Moeilijk in onderhoud. Toont jouw vlak geïntegreerde kookplaat mankementen en wil je er even een monteur naar laten kijken? Een vlak geïntegreerde kookplaat wip je niet van de onderkant omhoog en is dus lastiger te onderhouden.
  • Lastig te vervangen. Wanneer de vlak geïntegreerde kookplaat aan vervanging toe is, moet je precies de juiste maat en radius vinden (van de glasplaat). Dit is lastiger te vinden dan je wellicht van tevoren denkt en in veel gevallen lukt dit ook niet.
  • Minder keuze. Ieder merk kookplaat heeft ook wel vlak geïntegreerde kookplaten in het assortiment. De keuze hierin is echter veel minder groot dan wanneer je een opbouw kookplaat kiest.

Jouw aanrechtblad gaat over het algemeen langer mee dan jouw kookplaat. Het nadeel ‘lastig te vervangen’ is dan ook hetgeen waar je het meest rekening mee moet houden. Helaas kan je bij vervanging er niet voor kiezen de kookplaat later alsnog op te bouwen. Dit heeft ermee te maken dat er bij vlak integreren extra ruimte uitgefreesd is uit jouw aanrechtblad. Door deze extra ruimte is het ‘gat’ te groot voor een opbouw kookplaat. Goed om je bewust van te zijn! 

Kies je voor een opbouw op vlakbouw kookplaat?

Vanwege de nadelen van de vlakbouw kookplaat wordt deze afwerking vaak afgeraden. Mocht uitstraling voor jou toch het allerbelangrijkste zijn en vind je de vlak geïntegreerde kookplaat veel mooier dan een opbouw kookplaat? Dan kan dit een reden zijn hier toch voor te kiezen. Laat je hierover voorlichten door een keukenadviseur.

Meer weten?

Hopelijk zijn de voor- en nadelen van een vlakbouw kookplaat voor jou duidelijk en kan je een weloverwogen keuze maken. Tijdens een bezoek aan onze showroom vertellen onze adviseurs jou er graag meer over.

Een keuken zoek je niet 'zomaar' even uit. Neem dan ook alle tijd die je nodig hebt. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.