De voordelen van een stoomoven

Of je nu een echte keukenprins(es) bent of niet, iedereen wordt enthousiast van een stoomoven. De toevoeging van stoom aan jouw gerechten geeft een extra dimensie aan het koken. Lees hier de voordelen die de stoomoven biedt!

De voordelen van een stoomoven

De techniek van het stomen is al eeuwenoud, maar toch wordt de stoomoven steeds populairder. Waarom is dit en welke voordelen heeft een stoomoven nou ten opzichte van een ‘gewone’ oven? In deze blog geven we antwoord op de volgende vragen:

Welke voordelen heeft een stoomoven?

Jouw gerecht is snel klaar! Je bereidt met gemak een complete maaltijd in de stoomoven. Zowel vlees, vis, groente, aardappelen, rijst en soep zijn geschikt om te stomen. Na het stomen is het een kwestie van opdienen en jouw gezonde maaltijd staat in een mum van tijd warm op tafel.
 
Geen kookluchtjes meer! Aangebrand vlees of andere kookluchtjes zijn met een stoomoven verleden tijd. In tegenstelling tot bereiding in de pan blijft er, wanneer je eten bereid in een stoomoven, geen vervelende geur in huis hangen. Daarnaast is er geen geur- of smaakvermenging waardoor zoet en hartig tegelijkertijd kan worden bereid!  
 
Gezond! Koken in de stoomoven is gezonder dan koken in de pan. Door met stoom te koken blijven vitamines, mineralen en antioxidanten beter bewaard. Sommige groenten bevatten zelfs 50 procent meer vitamines wanneer ze in de stoomoven zijn bereid dan wanneer ze in water zijn gekookt. Dit komt doordat je de gezonde voedingsstoffen niet wegspoelt met het kookvocht. Ook boter en olie behoren tot de verleden tijd. In de stoomoven kan vlees en vis worden gegaard zonder gebruik te maken van boter of olie.
 
Betere smaak! De pure smaak van de ingrediënten blijft behouden. Door groente, vlees of vis te stomen hoef je vaak geen smaakmakers als peper en zout meer toe te voegen. Groente uit de stoomoven is beetgaar, vlees is mals en sappig en ook vis uit de stoomoven is perfect gegaard.
 
Minder stress! Wanneer je eten in de stoomoven bereidt, hoef je geen pan te gebruiken. De stoomoven zorgt ervoor dat je minder stress ervaart tijdens het koken, water kookt niet meer over en vlees of vis brandt niet aan. Daarnaast zorgt het bereiden van jouw maaltijd in de stoomoven voor minder afwas. De accessoires van de stoomoven plaats je in de vaatwasser of je wast ze met de hand af met wat zeepsop. 

Wat is een combisteamer?

Naast de stoomovens zijn combisteamers erg populair! Een combisteamer is zoals het woord het zegt een ‘combi stoomoven'. Een combi stoomoven heeft dezelfde functies als gewone heteluchtovens en biedt daarnaast ook de stoomfunctie. Er kunnen meerdere bereidingswijzen worden toegepast en je hebt geen losse oven, magnetron of combi magnetron meer nodig. Je bespaart met de combi stoomoven daarom ruimte in de keuken! Daarnaast kan in de combisteamer zowel de stoom- als ovenfunctie tegelijkertijd worden gebruikt. 

Wanneer kies je voor een inbouw stoomoven?

Er zijn verschillende typen stoomovens verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een vrijstaande stoomoven of een inbouwstoomoven. Een inbouwstoomoven kan je integreren in je keuken. Dit zorgt voor meer ruimte in de keuken en een luxere uitstraling, echter is een inbouwstoomoven vaak duurder dan een vrijstaand model.
 
In principe past een inbouwstoomoven in elke keuken. Wel is het belangrijk de ruimte waarin de stoomoven wordt geplaatst te meten. Hierbij gaat het om drie afmetingen van de nis: de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte.

Hoe meet je nismaten?

Niet elke stoomoven heeft hetzelfde formaat. Daarom is het van belang alle afmetingen van de inbouw stoomoven goed op te meten. Maar hoe meet je de nismaten?

  1. Kan je de oude (stoom)oven uit de nis halen? Dan meet je de ruimte waar je nieuwe inbouwstoomoven komt preciezer op.
  2. Als je de oude (stoom)oven hebt verwijderd meet je de hoogte van de nis door van de onderkant tot de bovenkant van de nis te meten.
  3. Daarna meet je de nisbreedte . Dit doe je door van de linker- tot de rechterkant van de nis te meten.
  4. Houd bij het meten van de nisdiepte rekening met de ventilatie. Voor goede ventilatie reken je 2 cm vrije ruimte achter de stoomoven. De nisdiepte meet je van de achterste punt tot het begin van de nis. Haal van deze maat 2 cm af en je weet hoe diep je nieuwe inbouwstoomoven mag zijn.

Kan je de oude (stoom)oven niet uit de nis halen? Meet dan de oude oven of kast op.

Als de nis waarin je nieuwe stoomoven komt te groot is, hoeft dat geen belemmering te zijn om voor een kleiner model te kiezen. De overgebleven ruimte kan bijvoorbeeld opgevuld worden met een warmhoud- of opberglade. 

Lekkere gerechten uit de stoomoven

Snelle gerechten die je gemakkelijk in de stoomoven bereidt!

Risotto

Ingrediënten (2p)

  • 100 gram risotto
  • 200 gram bouillon
  • 20 gram oude kaas
  • 20 gram platte peterselie
  • 10 gram sjalot
  • 10 gram knoflook
  • 15 gram boter

Bereiding

  1. Snij de sjalot en de knoflook fijn.
  2. Fruit de sjalot en knoflook in de pan en voeg de risottorijst toe.
  3. Wacht tot de rijst glazig is en voeg vervolgens de bouillon in een keer toe.
  4. Breng de risotto aan de kook en plaats de risotto in de oven.
  5. Stel de stoomoven in op 100% stomen en zet de timer op 20 minuten. 
  6. Wanneer de risotto uit de oven klaar is, kun je als finishing touch de peterselie, oude kaas en wat peper en zout toevoegen.

Perfecte biefstuk

Ingrediënten (2p)

  • 2 x 300 gram biefstuk
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram boter

Bereiding

  1. Leg de biefstukken samen met de kruiden, zout en peper in een Sous Vide stoomzak en sluit af.
  2. Plaats de biefstuk in de oven op ovenniveau 2 op het Sous Vide programma en stoom 30 minuten op 60°C.
  3. Haal de biefstukken daarna uit de zak, dep droog met keukenpapier. Verhit daarna een koekenpan, voeg boter toe en schroei de biefstukken aan beide kanten mooi bruin.

Paprika tomatensoep (V)

Ingrediënten (4p)

  • 2 rode puntpaprika
  • 5 roma tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 dl passata
  • 50 gr knolselderij in blokjes
  • 50 gr prei fijngesneden
  • 50 gr kleine bloemkoolroosjes

Tip! Deze soep kan ook perfect dienen als basis voor de pastasaus.

Bereiding

  1. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijst en snijd in stukken.
  2. Snipper de ui en kneus de knoflook, voeg toe aan de paprika en tomaat.
  3. Doe dit alles in een dichte stoomovenpan en voeg de passata toe.
  4. Plaats in de stoomoven en stoom 18 minuten op 100 °C.
  5. Leg de knolselderij, prei en bloemkoolroosjes in een stoomovenpan met gaatjes en zet bij de paprika tomatensoep. Stoom voor 2 minuten op 100 °C.
  6. Pureer de paprika tomatensoep tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Schep de tomatensoep in kommetjes en verdeel de gestoomde groente over de kommetjes.
  8. Serveer met kleine verse broodjes.

Tip voor het reinigen van een stoomoven

De meeste stoomovens hebben een reinigings- en ontkalkingsprogramma. Hierdoor is de (combi) stoomoven makkelijk schoon te maken. Zorg er wel voor dat jouw stoomoven is afgekoeld en alle accessoires uit de oven zijn verwijderd. Voordat je het programma start is het handig met een vochtig doekje zoveel mogelijk vuil te verwijderen. Vergeet niet de waterlade te vullen met water! Na een halfuur is jouw oven weer als nieuw.

Wist je dat je in een keuken met kookeiland het koken nog gezelliger maakt?

Lees onze blog kookeiland, hype of handig en ontdek zelf waarom de afgelopen jaren steeds meer mensen voor een kookeiland kiezen.

Bekijk onze verschillende ovens

Meer weten?

Er zijn verschillende soorten en merken stoomovens. Bekijk hier onze stoomovens in onze webshop. Onze adviseurs zorgen ervoor dat jouw wens precies aansluit bij de juiste stoomoven. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.