Een kookeiland, hype of handig?

Niet voor niets kiezen de afgelopen jaren steeds meer mensen voor een keuken met een kookeiland. Een kookeiland wordt ook steeds vaker gecombineerd met een eettafel of bar. Waarom dit is, lees je hier!

Een kookeiland, hype of handig?

Voordelen kookeiland

Wanneer je van koken houdt is een kookeiland ideaal. Maar ook wanneer je niet van koken houdt biedt een kookeiland met tafel veel voordelen! 

#1 Veel meer (werk)ruimte

Niks is vervelender dan samen koken waarbij je elkaar telkens in de weg loopt. Met een kookeiland is dit probleem verholpen. Een kookeiland biedt alle ruimte om de groenten te snijden en het vlees te marineren en zorgt daarnaast voor meer opbergruimte in de keuken. Naast dat je de ruimte goed voor het koken kan inzetten, is er genoeg ruimte over voor de kinderen om huiswerk te maken.

#2 Gezellig borrelen tijdens het koken

Je vrienden hoeven niet meer aan tafel te zitten wachten, terwijl jij aan het koken bent. Door je vrienden aan jouw kookeiland met tafel te laten borrelen, kan je alvast beginnen met elkaar bij te praten. Misschien hebben ze zelfs wel tijd om jou te helpen met het snijden van de groenten.

#3 Ideaal voor een snelle hap

Geen tijd om uitgebreid te tafelen? Zet wat borden neer op het kookeiland en je schuif direct aan. Ook het afruimen is snel gedaan.

#4 Ideaal voor het ontbijt

Gezellig ontbijten met het gezin zit er vaak niet in. Vaak is het rennen en vliegen zodat iedereen op tijd op school of het werk kan komen. Een kookeiland met tafel geeft jou de mogelijkheid om de lunchpakketten samen te stellen, waarbij de kinderen aan de tafel of bar een boterham eten.

Kookeiland met tafel

Kookeiland met tafel of bar

Wanneer je koken en tafelen volledig met elkaar wil combineren, biedt een kookeiland met tafel of bar de uitkomst. Door een tafel of bar toe te voegen aan het kookeiland, heb je onder het koken alle tijd om met elkaar te kletsen.

Een tafel kan je op verschillende manieren toevoegen aan jouw eiland. Kies er bijvoorbeeld voor om het kookeiland en de eettafel van hetzelfde materiaal te maken. Of kies voor een tafelblad dat verspringend op het werkblad ligt.

Hierbij is het van belang om je af te vragen hoe hoog jij de tafel wil hebben. Wil je een bar met barkrukken, of wil je jouw eettafelstoelen eraan schuiven?

Een kookeiland zorgt vaak voor veel extra opbergruimte. Lees zeker ook even onze blog met de tips hoe je jouw keukenkastjes het beste in kan delen.

Kookeiland met tafel

Kookeiland kleine keuken

Heb je een kleine keuken of staat jouw keuken in een kleine ruimte? Helaas heeft niet iedere ruimte de mogelijkheid voor een kookeiland. Wel bieden veel ruimtes de mogelijkheid om een ‘schiereiland’ te plaatsen waar ook veel van bovenstaande voordelen tot uiting komen.

Een schiereiland is aan de korte zijde tegen de wand geplaatst. Een voordeel hiervan is dat de aansluitingen en leidingen uit de muur komen in plaats van uit de vloer. Neem even de afmetingen van jouw keuken of de ruimte waarin de keuken geplaatst wordt mee naar de keukenzaak. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

Heb je weinig ruimte voor een eettafel, maar is de keuken wel geschikt voor een kook- of schiereiland? Dan kan een kook- of schiereiland met tafel of bar ruimte besparen terwijl je wel gezellig in de keuken kunt tafelen!

Kookeiland grote keuken

Een keuken met eiland is vaak het meest geschik voor een grote ruimte. Dit komt doordat er genoeg ruimte over moet blijven om te bewegen door de keuken. Ook zijn er in een grote ruimte meer mogelijkheden waardoor je de keuken helemaal naar wens inricht.

Naast dat een kookeiland functioneel is en meer bergruimte biedt, kan een kookeiland in een grote keuken dienen als ontmoetingsplek. Kies bijvoorbeeld voor een kookeialnd met bar en je keuken verandert in een woonkeuken waar je graag mensen wil ontvangen!

 

Bekijk onze greeploze keukens

Waar moet jouw eiland aan voldoen?

Wanneer je kiest voor een kookeiland, dien je (naast de beschikbare ruimte) van tevoren eerst na te denken over een aantal punten, zoals:

  • Hoe groot is het gezin?
  • Breng ik veel tijd door in de keuken?
  • Wat zijn mijn wensen en welke functionaliteiten wil ik in het kookeiland?
Heb je een groot gezin en sta je graag in de keuken? Dan heb je meer behoefte aan ruimte in de keuken dan wanneer je een klein gezin hebt en niet vaak in de keuken staat. Wil je een kookeiland met tafel, wil je enkel een kookplaat om te koken of wil je ook een spoelbak? Hier moet in het leidingschema rekening mee worden gehouden. Hierbij is het belangrijk te bezien of er vloerverwarming aanwezig is, omdat dit de aanleg van stroom en water kan belemmeren.

Meer weten?

Twijfel je of een kookeiland wel bij jou past? Past een kookeiland wel in jouw ruimte? Is een kookeiland met tafel geschikt voor in jouw keuken? Onze adviseurs bekijken graag met jou de mogelijkheden. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.