Het verschil tussen composiet en graniet: welk aanrechtblad past bij jou?

Hoewel composiet en graniet erg op elkaar lijken, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Om jou een juiste keuze te laten maken, vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten!

Het verschil tussen composiet en graniet: welk aanrechtblad past bij jou?

Een keukenblad is het belangrijkste werkveld voor iedere keukenprins(es), des te belangrijker dat het aan al jouw wensen voldoet. Een blad van natuursteen herkent men uit duizenden. Maar wat zijn de kenmerken en wat zijn nou de (belangrijkste) verschillen tussen composiet en graniet? In deze blog lees je:

De kenmerken van graniet en composiet

Zowel graniet als composiet zijn vervaardigd uit de natuur, ​waardoor ze beide vaak ook wel natuursteen worden genoemd. Natuursteen heeft niet alleen een uniek karakter, maar heeft ook een prachtige uitstraling. Deze combinatie zorgt ervoor dat het materiaal bij uitstek geschikt is om keukenbladen van te maken.

Graniet

Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn. Graniet wordt gedolven in grote stukken en bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur.

Graniet is een echt natuurproduct en daarom is elk keukenblad uniek. Het blad dat je in de showroom aanwijst ziet er anders uit dan het blad dat uiteindelijk in jouw keuken ligt. Het is dan ook mogelijk om naar de fabriek te gaan om hier een granieten werkblad uit te kiezen die aan jouw wensen voldoet.

Een granieten werkblad wordt niet bewerkt in de samenstelling, maar wel in de afwerking. Zo kun je kiezen uit een gepolijste (glanzende), gezoete (matte) of gebrande (ruwe) afwerking.  Hoe je het blad dient te onderhouden is dan ook afhankelijk van de afwerking.

De gepolijste afwerking is het makkelijkste in onderhoud doordat je met een gladde afwerking te maken hebt. Ga je voor een gezoete afwerking? Houd er dan rekening mee dat je jouw werkblad dient te impregneren. Voor een gebrand werkblad geldt dat de afwerking ruw van structuur is. Door de open structuur is het werkblad iets minder hygiënisch en vergt het dus ook meer onderhoud.

Lees hier alle voor- en nadelen van graniet én onderhoudtips

Composiet

Composiet is samengesteld uit meerdere materialen en bestaat uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product. Het is dus geen 100% natuursteen. De materialen worden onder hoge druk samengeperst met kunsthars. Hierdoor is je aanrechtblad oersterk, zeer dicht en in heel veel kleuren leverbaar. Schadelijke stoffen dringen niet door het keukenblad, waardoor deze als erg hygiënisch wordt ervaren! 

Ook composiet is in meerdere afwerkingen leverbaar: gepolijst (glanzend), gezoet (mat) en gebrande (ruw). Een composieten werkblad is opnieuw te maken, hierbij wordt gebruikgemaakt van dezelfde samenstelling. Toch kan de kleur iets afwijken.

Lees hier alle voor- en nadelen van composiet én onderhoudtips 

Het verschil tussen graniet en composiet

Beide keukenbladen hebben unieke eigenschappen en zijn niet voor niks zo populair. Maar wat zijn nou de belangrijkste verschillen tussen composiet en graniet? Wij hebben ze voor jou op een rij gezet:

De voordelen van composiet ten opzichte van graniet

  • Composiet is makkelijker te onderhouden dan graniet, afhankelijk van de afwerking die je kiest.
  • Composiet is in veel kleuren leverbaar en je ziet bijna geen kleurverschil wanneer je bijvoorbeeld een nieuw extra blad erbij wil plaatsen.
  • Composiet is minder gevoelig voor vlekken. Graniet is minder dicht en poreuzer dan composiet. Hierdoor is het gevoeliger voor bijtende stoffen en dringt vocht sneller het keukenblad in.

De voordelen van graniet ten opzichte van composiet

  • Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad.
  • Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.

Naast deze verschillen, speelt smaak ook een belangrijke rol. Over het algemeen heeft een composieten keukenblad een minder natuurlijke uitstraling dan graniet. Een composieten keukenblad heeft daarnaast minder glans dan graniet. Ook speelt budget mogelijk een belangrijke rol. Hoe exclusiever en schaarser de natuursteen is die je uitkiest, hoe duurder het werkblad. 

  

Ga je voor een aanrechtblad van graniet of composiet?

Zoek je een aanrechtblad dat tegen een stootje kan en lang meegaat? Dan zijn zowel granieten als composieten aanrechtbladen zeer geschikt. Beide materialen voldoen aan de belangrijkste eisen waaraan een aanrechtblad moet voldoen. Zo zijn ze sterk, duurzaam en stoot-, slijt- en krasvast.

Naast uitstraling is het belangrijkste verschil dat je een composieten aanrechtblad niet te lang aan hitte bloot moet stellen. Bij een granieten aanrechtblad moet je juist oppassen met het krijgen van vlekken door vocht zoals wijn of agressief schoonmaakmiddel. Dat gaat jou lukken, toch?

Lees ook onze blog: Hoe kies ik het beste keukenblad?

Meer weten?

Hopelijk is het verschil tussen composiet en graniet jou duidelijk zodat je een weloverwogen keuze maakt. Tijdens een bezoek aan onze showroom laten onze adviseurs jou graag de verschillende materialen werkbladen zien.

Een keuken zoek je niet 'zomaar' even uit. Neem dan ook alle tijd die je nodig hebt. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.