Hoe deel ik mijn keukenkastjes in?

Rommel(en) in de keukenkastjes, hoe voorkom je dit? Vind hier praktische tips die je gelijk kan toepassen! Waar wacht je nog op?

Hoe deel ik mijn keukenkastjes in?

Tips voor het indelen van jouw keukenkastjes

Elke keuken is anders. De ene keuken bestaat enkel uit draaideuren, de andere keuken bevat veel lades en korven. Hoe kan je ervoor zorgen dat je jouw keukenkasten efficiënt inpakt? Je wil namelijk dat er weinig ruimte verloren gaat, maar je wil vooral dat jouw indeling praktisch is. Dit doe je door je keuken te verdelen in verschillende zones.

  1. Zone ‘voorbereiden’
  2. Zone ‘koken’
  3. Zone ‘voorraad’
  4. Zone ‘opbergen’
  5. Zone ‘wassen’

Keuken inrichten: verdeel de keuken in zones

Door de keuken in vijf zones te verdelen, zorg je ervoor dat de indeling van jouw keukenkastjes handig is en dat er geen ruimte verloren gaat. 

#1 Zone 'voorbereiden'

Goede voorbereiding is het halve werk! Snijplanken, mengkommen en werkbestek berg je hier onder andere op. Het is handig deze spullen op te bergen bij een stuk werkblad wat minstens 90 cm breed is, zodat je genoeg ruimte hebt om jouw maaltijd voor te bereiden en de benodigde spullen op het werkblad uit te stallen.

Bij het snijden van groenten ontstaat er veelal afval. Zorg ervoor dat de vuilnisbak binnen handbereik is. Kies ervoor kiezen om de vuilnisbak in een keukenkastje op te bergen, of kies ervoor om een losse vuilnisbak in de keuken neer te zetten. Een afvalsysteem in een keukenkast is vaak voorzien van verschillende delen om het afval makkelijk te scheiden. Dat kan achter een draaideur, maar ook bijvoorbeeld in een korf. 

#2 Zone 'koken'

This is where the magic happens! Deze zone bestaat uit de kookplaat en de oven, combimagnetron of (combi)steamer. In deze zone is het handig je kook- en bakbenodigdheden zoals pannen, kruiden en kookbestek op te bergen. Pannen gebruik je vaak, maar nemen veel ruimte in beslag. De deksels zijn helemaal lastig, ze zijn niet te stapelen en vallen telkens om. Gebruik een lade of een hoekkast met of zonder draai-elementen om jouw pannen in op te bergen. 

Lees ook de blog: voor- en nadelen zwarte kraan

#3 ​​Zone 'voorraad'

Bij deze zone moet je denken aan alle spullen die je nodig hebt bij het koken, maar daarna weer terug zet. Het gaat vooral om gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een pak rijst. Lades zijn hier erg geschikt voor omdat dit een handig overzicht biedt van wat je nog in huis hebt. De voorraad kan zich ook prima buiten de keuken bevinden

Tips keukenkast indelen

#4 Zone 'opbergen'

Hier bestaat het grootste gedeelte van jouw keuken uit. Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad.

Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen. Bij het ledigen van de afwasmachine is het handig wanneer de opbergkasten binnen handbereik zijn. Heb je nog ergens een smal kastje over? Dit kastje is geschikt voor het opbergen van handdoeken, theedoeken en vaatdoeken.  

#5 Zone 'wassen'

Hier bevindt zich de afwasmachine en de spoelbak. De ruimte onder de spoelbak is de beruchte plaats om jouw schoonmaakmiddelen op te bergen. Zorg ervoor dat je de schoonmaakmiddelen die je minder vaak gebruikt achterin pakt. Schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel zet je vooraan. Kinderen in huis? Houd hier rekening mee door bijvoorbeeld een kinderslot te plaatsen.

Nog kastjes over? Gebruik deze voor het opbergen van spullen die je minder vaak nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een deegroller, het tafelkleed voor de kerst en de thermoskan.

Lees ook de blog: Waterkoker of Quooker?

Meer tips?

Door je keuken efficiënt in te richten, bespaar je veel moeite en tijd. Onze adviseurs bekijken graag met jou de mogelijkheden in jouw keuken. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.