Hoe maak je een mat zwarte keuken schoon? Lees alle tips hier!

Een mat zwarte keuken schoonmaken, dit lijkt - gelukkig - meer werk dan het is. Die vervelende vingerafdrukken, hoe kom ik daar nou van af? In deze blog geven we de beste tips!

Hoe maak je een mat zwarte keuken schoon? Lees alle tips hier!

Ben jij op zoek naar een nieuwe keuken en wil je meer weten over het onderhoud van een zwarte keuken? In deze blog geven we je de beste schoonmaaktips en vertellen we jou alle voor- en nadelen van een (mat) zwarte keuken. Ga je nog een keuken uitzoeken? Lees dan zeker ook de voordelen van de PerfectSense Topmatt!

Waarom is de (mat) zwarte keuken toch zo hip?

Black is the new… white!? Er wordt steeds vaker gekozen voor een donkere keuken in plaats van de traditioneel witte keuken. Een zwarte keuken is elegant, straalt luxe uit en past dus perfect bij een moderne, industriële of zelfs landelijke stijl.

Naast een volledig zwarte keuken combineer je zwarte elementen in de keuken goed met andere kleuren en materialen. Zwart in de keuken is erg veelzijdig, in iedere keuken past dan ook wel een donker element zoals het aanrechtblad of een zwarte kraan.
 
Toch zijn er mensen die niet voor een zwarte keuken of zwart element in de keuken kiezen vanwege het onderhoud. Zonde, want het schoonmaken van een zwarte keuken hoeft helemaal niet veel energie te kosten.

Zwarte keuken schoonmaken: de do's en don'ts

Hoe kan ik mijn (mat) zwarte keuken het beste schoonmaken? Schrob je zwarte keuken niet zomaar met een schuurspons of microvezeldoek. Veel mensen denken dan ook dat je met een zwarte keuken uren aan het poetsen bent. Dit valt echter reuze mee. Hoe ga je te werk?

(Vinger)afdrukken wegpoetsen

Je maakt je zwarte keuken gemakkelijk schoon met wat warm water met een beetje afwasmiddel en een schone, niet-pluizende doek. Afwasmiddel werkt ontvettend waardoor je de (vinger)afdrukken snel wegpoetst. Het is echter wel van belang dat je de keuken droogt met een droge, zachte doek om strepen te voorkomen. Maak je een vlek op een (mat) zwarte keukenkastje? Poets deze dan meteen weg, hiermee voorkom je dat de vlek indroogt en je daarna meer tijd kwijt bent om het schoon te maken.

Aanrechtblad schoonmaken

Een keukenblad kan van verschillen materialen worden gemaakt en deze moeten allemaal op hun eigen manier worden onderhouden. Het ene materiaal hoeft enkel afgenomen te worden met een warm sopje, terwijl het andere materiaal regelmatig moet worden geïmpregneerd. Wil je meer weten over hoe je je keukenblad het beste schoon kan maken? Bekijk ook onze verschillende materialen werkbladen.

Kalk schoonmaken

Heb je last van kalk op je zwarte keuken? Gebruik dan een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur en laat alle agressieve middelen en de schuurspons in de kast liggen. Pak wat warm water en poets de kalk voorzichtig weg met een zachte, vochtige doek. In ons blog over de voor- en nadelen van een zwarte kraan geven we meer tips over hoe je een zwarte kraan schoonmaakt!
 
Zo lang je het onderhoud dus bijhoudt ga je nóg meer plezier ervaren van je mat zwarte keuken. Hoewel je misschien vaker aan het schoonmaken bent, ben je er niet altijd meer tijd aan kwijt!

Bekijk ook: De voor- en nadelen van een zwarte kraan

Voordelen van een (mat) zwarte keuken

Een (mat) zwarte keuken is elegant en een echte blikvanger in het huis, maar er zitten meer voordelen aan een zwarte keuken:

  • Er is keuze genoeg! Zwart is er in veel verschillende tinten en materialen. Ook kan de afwerking van de zwarte keuken zowel mat als hoogglans. Je stelt een zwarte keuken dus precies samen zoals jij dat wil. Er is keuze genoeg!
  • Wil je alles zwart of juist alleen de keukenapparatuur? Beide is mogelijk! Tegenwoordig kan zelfs de kraan, afzuigkap, wasbak en andere keukenapparatuur geleverd worden in donker materiaal, zoals black steel. Op deze manier kan de keuken volledig naar wens worden ingericht!

Nadelen van een (mat) zwarte keuken

Een zwarte keuken is chique en elegant, maar als je voor een zwarte keuken kiest moet je rekening houden met het onderhoud. Het is dan ook goed om je bewust te zijn van het volgende:

  • Op zwart zie je sneller stof liggen. Kies je voor een (mat) zwart aanrechtblad? Hier is stof sneller zichtbaar dan op een licht aanrechtblad. Aan de andere kant, ga jezelf eens na: hoe vaak ga jij (nu al) met een doek over het aanrechtblad? Waarschijnlijk nagenoeg elke dag. Dus in dat geval zal de zichtbaarheid van het stof wel meevallen.
  • Heb je ook een zwarte kraan in jouw keuken? Voorkom de zichtbaarheid van kalk met de juiste onderhoudstips.
  • Vingerafdrukken zijn eerder zichtbaar op donkere fronten. Hier speelt lichtinval ook een belangrijke rol in. Elk materiaal bevat natuurlijk evenveel vingerafdrukken, maar het verschilt per materiaal hoe goed deze vingerafdrukken zichtbaar zijn. PerfectSense beschikt over eigenschappen waardoor vingerafdrukken niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Dit wordt ook wel 'anti-fingerprint' genoemd.
Mat zwarte keuken schoonmaken

PerfectSense (mat): de voordelen van deze matte toplaag

Ben je bang dat je veel vingerafdrukken gaat zien in jouw mat zwarte keuken? Kies dan voor een PerfectSense (mat). Een PerfectSense (mat) bevat een hoge slijt-, stoot- en krasvastheid en is daarom ideaal voor in jouw mat zwarte keuken.

De PerfectSense (mat) heeft een anti-fingerprint eigenschap waardoor je geen vingerafdrukken ziet. Vuil of vettigheid moet je natuurlijk gewoon blijven schoonmaken. De anti-vingerprinteigenschappen van PerfectSense voorkomen vingerafdrukken, zelfs op oppervlakken die vaak worden aangeraakt. Handig! Daarnaast is het materiaal super eenvoudig te reinigen en voelt het materiaal fluweelzacht aan. Ideaal dus in jouw mat zwarte keuken!

Meer weten?

Hopelijk kun je met deze schoonmaaktips aan de slag. Tijdens een bezoek aan onze showroom laten onze adviseurs jou graag de verschillende keukens zien. Hierbij zie en voel je uitgebreid alle materialen, waaronder de PerfectSense.

Een keuken zoek je niet 'zomaar' even uit. Neem dan ook alle tijd die je nodig hebt. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.