Koelkast kiezen: in 4 stappen vind jij jouw ideale koelkast

Een koelkast kiezen is bést een ingewikkelde opgave. Ze zijn er immers in allerlei vormen en maten. Welke grootte is ideaal voor jouw huishouden en (huidige) keukenindeling? Doorloop deze 4 stappen.

Koelkast kiezen: in 4 stappen vind jij jouw ideale koelkast

Voorkom te weinig ruimte voor de boodschappen of een koelkast die niet mooi bij jouw keuken past. Door de volgende stappen -met bijbehorende vragen- te doorlopen, kies jij jouw nieuwe koelkast met succes:

 1. Hoe groot is jouw huishouden?
 2. Vrijstaand of inbouw?
 3. Wat past er in jouw keukenindeling?
 4. Waar moet je rekening mee houden?
  

Stap 1) Hoe groot is jouw huishouden?

Hoe groot is jouw huishouden? Of met andere woorden: voor hoeveel personen bewaar je boodschappen?

Afhankelijk van jouw gezinsgrootte heb je een minimale hoeveelheid ruimte nodig in de koelkast. Heb je al een koelkast? Vraag jezelf dan af of je uitkomt met de beschikbare ruimte. Waarschijnlijk denk je al snel van niet, maar stel jezelf dan de volgende vraag: horen alle producten wel écht in de koelkast thuis?

Welke producten hoort niet in de koelkast?​

Als je een product 'droog en koel' moet bewaren, dan wil dit niet zeggen: 'leg het in de koelkast'. Meestal bedoelt men dan een donkere en/of koele plek zoals een kelder(kast).

Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende producten:

 • Brood, aardappelen, uien en eieren
 • Chocolade
 • Tropische vruchten zoals ananassen, mango's en meloen
 • Wintergroenten zoals wortel, knolselderij, pompoen en boerenkool
 • Basilicum

Om het voor jou nóg makkelijker te maken, geven wij jou een aantal handvaten om de grootte van de koelkast te bepalen:

Koelkast voor 1 tot 2 personen

Woon je alleen of met z’n tweeën? Een tafelmodel koelkast kan dan al genoeg zijn. Een tafelmodel koelkast heeft een inhoud van minder dan 150 liter en is ongeveer 85 tot 100 centimeter hoog. Deze koelkast is geschikt wanneer je:

 • het niet erg vindt dat de groentelade ondiep is;
 • geen weekboodschappen doet (maar om de paar dagen).

Krijg je regelmatig eters op bezoek of doe jij juist wél weekboodschappen? Dan is een ruimere koelkast -voor bijvoorbeeld 4 personen- een betere keuze.

Koelkast voor 3 tot 4 personen

Natuurlijk hangt de inhoud die je nodig hebt vooral af van je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet. Een koelkast voor 3 tot 4 personen bevat een inhoud van 150-250 liter en is zeer geschikt wanneer je:

 • eens per week boodschappen haalt;
 • meerdere groentelades wilt.

Binnen deze grootte heb je veel verschillende varianten. Wil je bijvoorbeeld één of zelfs meerdere groentelades? Wil je verschillende vershoudzones? Zo heb je ook koelkasten met 0-gradenzones waardoor vlees en vis langer goed blijven.

Koelkast voor een groot gezin (vanaf 5 personen)

Bestaat jouw huishouden uit 5 of meer personen? Kies dan voor een koelkast met een inhoud van 240 liter of meer. Naast grote inbouw- en vrijstaande koelkasten, kun je ook kiezen voor een Amerikaanse koelkast, ook wel side-by-side koelkast genoemd.

Een Amerikaanse koelkast heeft vaak twee deuren naast elkaar en biedt enorm veel ruimte. Bovendien is het een echte eyecatcher in de keuken en beschikken ze vaak over leuke extraatjes zoals een ijsblokjesmaker, een watertap voor gekoeld drinkwater en flexibele opbergruimte.

Ben je van plan om een Amerikaanse koelkast te kopen? Let dan zeker op de diepte want dit zijn doorgaans grote, diepe koelkasten.

koelkast kiezen

Stap 2) Vrijstaand of inbouw?

De keuze voor een vrijstaande of ingebouwde koelkast, hangt af van de plaats, smaak en voorkeur.

Vrijstaand

Bij een vrijstaande koelkast is de keuze vaak groot. Je schaft bij nagenoeg elke elektronicawinkel een koelkast aan. Qua budget kom je waarschijnlijk voordeliger uit. Maar is dit wel wat je zoekt - want past het wel bij de rest van jouw keukenindeling? Dit is ook grotendeels afhankelijk van de plaats van de koelkast. Plaats je het in de keuken zelf of komt het bijvoorbeeld in de bijkeuken of in de schuur te staan?
 
We zien vaak dat vrijstaande koelkasten worden gekozen om te plaatsen als ‘tweede koelkast’ in een bijkeuken of schuur. Tenzij het om grote –Amerikaanse koelkasten– gaat. Deze worden juist als eyecatcher in de keuken zelf geplaatst.

Inbouw

De meeste keukens beschikken over een inbouwkoelkast. Dit houdt in dat de voorkant van de koelkast is voorzien van een keukenfront. Hierdoor wordt deze geheel geïntegreerd bij de rest van de keuken wat zorgt voor een prachtig geheel. Niet voor niks krijgt deze variant het vaakst de voorkeur!
 
Wanneer je een inbouwkoelkast wil aanschaffen, is het handig om:

 • de nismaten te weten (uiteraard kan een keukenexpert jou hierbij helpen);
 • te kijken wel deurtype je nodig hebt, er bestaan namelijk 2 systemen: het afwerkingspaneel geplaatst op rails op de deur en deur op deur montage;
 • je huidige frontpaneel te gebruiken.
Lees ook de blog: Waterkoker of Quooker?
koelkast kiezen

Stap 3) Wat past er in jouw keukenindeling?

Maar past de grootte van de koelkast die jouw voorkeur heeft in jouw keuken? Dit is geheel afhankelijk van jouw huidige indeling. Wordt de koelkast in een nieuwe keuken geplaatst of dient het als vervanging van jouw huidige koelkast.

Nieuwe keuken

Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, word je aan de hand meegenomen door een keukenadviseur. Deze persoon vraagt naar jouw wensen en maakt op basis hiervan een keukenontwerp. Is jouw wens om een grote inbouwkoelkast te plaatsen, of wil je juist een losstaande Amerikaanse koelkast? De adviseur bekijkt wat er kan, uiteraard binnen de mogelijkheden van de beschikbare ruimte (en wellicht budget). 

Is de ruimte waar jouw keuken komt of staat beperkt? We zien vaak dat boven de koelkast een combi-oven wordt geplaatst. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om koel- en vriesruimte te combineren.

Vervanging huidige koelkast

Wil je jouw huidige koelkast vervangen? Wanneer het om een losstaande koelkast gaat, vervang je deze eenvoudig zelf. Gaat het om een inbouwkoelkast, neem dan contact op met de keukenspeciaalzaak om samen te bekijken wat er mogelijk is.

  

Stap 4) Waar moet je verder rekening mee houden?

Koelkasten zijn één van de grootste energieverbuikers in huis. Ze maken tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uit. De gemiddelde leeftijd van koelkasten is 8 jaar. Een oudere koelkast verbruikt al snel meer energie dan een nieuw apparaat. Ben je begaan met het milieu of wil je vooral besparen? Hou dan rekening met het energielabel van de koelkast en boek een dubbele winst.
 
Vanaf 1 maart 2021 gelden er nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. Lees er alles over in onze blog. Houd naast het energieverbruik rekening met de volgende specificaties:

 • Netto inhoud
 • Hoogte
 • Breedte
 • Geluidsniveau

Als laatste is het nog goed om weten dat er modellen met speciale maten bestaan. Perfect voor mensen met een kleine keuken die toch een grote koelkast nodig hebben. Sommige modellen zijn kleiner of smaller dan gemiddeld, maar hebben een even grote capaciteit als een standaardkoelkast.

Meer weten?

Hopelijk hebben we je geholpen bij het kiezen van een koelkast. Daarnaast nodigen we je uit om een bezoek te brengen in onze showroom. Je vindt bij ons veel verschillende merken koelkasten die je allemaal uitgebreid bekijkt en - waar nodig - test. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.