Nieuwe energielabels in 2021: dit moet je weten!

Vanaf maart 2021 krijgen vaatwassers en koel- en vriesapparaten een nieuw energielabel. Momenteel is het meest energiezuinige label A+++-60% en zeg nou zelf.. hoe verwarrend is dit? Het nieuwe energielabel gaat hierin duidelijkheid verschaffen.

Nieuwe energielabels in 2021: dit moet je weten!

Aanleiding voor het nieuwe energielabel

Wist je dat er op ieder huishoudelijk apparaat verplicht een energielabel zit? Energielabels vertellen je onder andere iets over het stroomverbruik van een apparaat, wat een belangrijke raadgever is voor de gebruikskosten. Omdat het label niet altijd even duidelijk is, maar ook door de snelle technologische ontwikkelingen, vallen tegenwoordig bijna alle technische apparaten in de zuinigste klasse.

Momenteel is energieklasse A het meest energiezuinig. Binnen deze zuinige klasse zijn zelfs A+, A++ en A+++ toegevoegd, omdat apparaten steeds energie-efficiënter werden. Best verwarrend en je zag het ook nog eens niet terug in het oude kleurenschema. De Europese Unie heeft daarom besloten het bestaande energielabel aan te passen. 

Wat houdt het nieuwe energielabel in?

De energieklassen op het label zijn opnieuw ingedeeld: klasse A t/m G. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij. Dit alles om het voor de consument makkelijker te maken om voor een duurzaam product te kiezen. De oude labels met plusjes vind je bij de nieuwe apparaten niet meer terug. Met het nieuwe energielabel vergelijk je apparatuur beter.

Oud vs. nieuwe energielabels 2021

Wat heeft dit voor invloed op jouw apparatuur?

Doordat de energieklassen op het label opnieuw zijn ingedeeld, kan het zijn dat jouw apparaat van energieklasse A naar energieklasse C gaat. Producten die nieuw op de markt komen, hebben vrijwel allemaal minimaal een energielabel A. Lagere labels komen in de winkel nog wel voor op oudere modellen. Deze zijn misschien goedkoper in aanschaf, maar leveren je een hogere elektriciteitsrekening op. Waar men niet altijd bij stilstaat is dat een iets hogere aanschafprijs vaak zo is terugverdiend.  

Welke voordelen heeft het nieuwe energielabel?

Het kan zijn dat je binnenkort overal D, E, F of G-labels ziet hangen. Mogelijk schrikken deze labels je af. Geen paniek, dit nieuwe label wil niet zeggen dat je aankoop plotseling minder efficiënt is in energieverbruik. Enkel het label verandert. Ren dus niet gelijk naar de winkel om je apparatuur te vervangen. De nieuwe labels worden ingevoerd om jou te voorzien van duidelijkere en eenvoudig vergelijkbare informatie. Dit moet jou helpen om een betere keuze te maken tussen de verschillende apparatuur.

Een ander voordeel van deze nieuwe methode van labelen is dat fabrikanten worden uitgedaagd om nog zuinigere en efficiëntere apparaten te ontwikkelen. Dit is weer in lijn met de klimaatdoelstellingen voor de lange termijn die de EU voor ogen heeft. Kortom, laat je niet verrassen door het nieuwe label. Het biedt de hele markt juist een opening naar een nóg zuinigere levensfase.

Het energielabel van koelkasten en vriezers

Neem bijvoorbeeld jouw koelkast of vriezer als voorbeeld. De energieklasse op koelkasten, vrieskasten en koel-vriescombinaties wordt vanaf 1 maart bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo wordt er rekening gehouden met het soort apparaat, de werking en het aantal compartimenten. Ook de grootte van de compartimenten wordt meegewogen tijdens het bepalen van het nieuwe label.
 
De apparaten met oude labels mogen tot december 2021 nog wel verkocht worden, daarna niet meer. In de overgangsperiode tussen invoering van het nieuwe label in maart 2021 en december 2021 is het misschien nog even lastig vergelijken, omdat er dan nog twee labels zijn. 
 
Onderstaand zie je hoe je het nieuwe label voor koel-vriesapparatuur afleest. Bij andere apparatuur ziet dit er soortgelijk uit. 

Energielabel koelkast 2021

1QR-code | Deze scan je om meer informatie te verkrijgen vanuit de EU-database
2Energie efficiëntieklasse | Het nieuwe label van deze koel-vriescombinatie is E (voorheen A++)
3Energieconsumptie per jaar | Het gewogen gebruik in kWh per jaar
4Inhoud vriesgedeelte
5Inhoud koelgedeelte
6Aantal dB en geluidsniveauklasse | van A (stil) naar D (luider)  

Het energielabel van vaatwassers

Op zowel alle inbouw- als vrijstaande vaatwassers gaat ook het nieuwe EU-energielabel gelden. De energie-efficiëntieklasse voor vaatwassers blijft gebaseerd op het Eco-programma. Alleen de testnorm is veranderd. Om zo dicht mogelijk bij het werkelijke gebruiksgedrag te blijven, worden nu bijvoorbeeld ook bekers, pannen en plastic servies gebruikt om de was- en droogprestaties te bepalen.

Nieuw is de aanduiding van de duur van het Eco-programma. Dit programma is bijzonder milieuvriendelijk, ideaal voor normaal bevuild vaatwerk en het meest efficiënte programma in de combinatie ‘energie- en waterverbruik’. Het energieverbruik wordt gebaseerd op 100 wascycli.

Het energielabel van wijnklimaatkasten

De procedure voor het bepalen van de energieklasse van wijnklimaatkasten is wat uitgebreider. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. De rest van de elementen op het nieuwe energielabel blijven grotendeels hetzelfde.

Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar. Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Meer weten?

Heb je vragen over het nieuwe energielabel? Of ben je zelf op zoek naar nieuwe keukenapparatuur? Onze adviseurs denken graag met jou mee. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.