Waterkoker of een Quooker?

Nooit meer hoeven te wachten tot het water gekookt is, maar kokend water uit de kraan. Handig zo'n Quooker, of toch niet? Je leest het hier!

Waterkoker of een Quooker?

Wat is een Quooker?

Een Quooker ziet eruit als een gewone kraan, maar heeft een reservoir van een aantal liter. In ongeveer een kwartier tijd wordt hierin leidingwater aan de kook gebracht. Dit water wordt constant op 110 graden gehouden. Hierdoor haal je altijd kokend water uit de kraan.

Naast koud, warm én kokend water geeft de Quooker-kraan tegenwoordig ook gekoeld en bruisend water. Daarmee zet je zó een pot thee of een kan limonade op tafel. Zowel een waterkoker als een Quooker hebben voor- en nadelen. Weeg af wat voor jou van belang is en maak op basis hiervan je keuze.  

De voordelen van een Quooker

  1. Alles uit één kraan! Quooker biedt kranen aan waarbij je álles uit één kraan haalt: warm, koud, bruisend en gefilterd water.
  2. De veiligste keuze! Dankzij de kindveilige bedieningsknop geeft een Quooker nooit zomaar kokend water.
  3. Je water smaakt beter! Een geïntegreerd filter in het reservoir zuivert het water. Een beetje fijnproever merkt meteen verschil.
  4. Meer ruimte over op het aanrecht! Doordat je geen waterkoker meer nodig hebt, houd je ruimte over.
  5. Multi inzetbaar! Pasta koken, blancheren, melkflesjes bereiden, thee zetten, borden voorverwarmen, het afspoelen van een vieze ovenschaal, het kan allemaal. 


DILEMMA: Quooker of waterkoker?

Hoe zit het met het energieverbruik van de Quooker? De benodigde hoeveelheid energie om het water van leidingwatertemperatuur aan de kook te brengen is bij een waterkoker en Quooker ongeveer gelijk. Bij een waterkoker duurt het langer, maar de Quooker moet het water constant aan de kook houden, wat energie kost. Wel kan je de Quooker uit zetten. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Nadeel aan de waterkoker is dat je vaak meer water kookt dan nodig, wat ook weer onnodig stroom kost. In veel keukens wordt onnodig water verspild. Kleine beetjes, wanneer je bijvoorbeeld veel meer water kookt dan je gebruikt. Maar ook grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als je de kraan eerst een tijdje laat lopen voor er warm water uitkomt. Met een Quooker kun je zowel water als energie besparen. Voor beide opties valt dus iets te zeggen.   

Welke methode is energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?

Het gebruik bepaalt uiteindelijk het verbruik. Dus een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom. Staat de Quooker alle dagen van het jaar aan? Ondanks dat het reservoir goed geïsoleerd is, kost het water aan de kook houden 10 joule per seconde. Dit is te vergelijken met een lamp van 10 watt die het hele jaar brandt. Dit kost je gemiddeld ongeveer €18,- aan extra stroomkosten per jaar.

Een waterkoker heeft weliswaar geen ‘warmhoudkosten’, toch gebruik je met een Quooker minder energie dan met een waterkoker, wanneer je meerdere keren per dag water kookt.  

Rekensommetje verbruik waterkoker

Hoeveel stroom een waterkoker verbruikt, moet je even uitrekenen. Dit doe je door in te schatten hoeveel minuten de waterkoker per dag ongeveer wordt gebruikt. Vermenigvuldig dit met het aantal dagen van verbruik. Deel dit bedrag door zestig (het aantal minuten per uur) en vermenigvuldig de uitkomst met het aantal kW dat wordt verbruikt door de waterkoker. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het stroomtarief.  

Lees ook: alles over de inductiekookplaat met afzuiging

Eindconclusie

Er zitten voor- als nadelen aan zowel een Quooker als aan een waterkoker. Naast te kijken wat voordeliger is, speelt natuurlijk gebruiksgemak ook een grote rol. Ben jij een echte theeleut? Dan is de kans groot dat jij veel plezier gaat hebben van een Quooker!

Ben je van plan om een zwarte (Quooker) kraan aan te schaffen? Lees dan zeker ook even onze blog met de voor- en nadelen van een zwarte kraan in de keuken.

Meer weten?

Twijfel je of een Quooker iets voor jou is? Benieuwd naar wat een Quooker kraan kost? Onze adviseurs bekijken graag met jou de mogelijkheden voor in jouw keuken. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.