Zo kies je de beste inductie kookplaat met afzuiging

Overweeg je om een inductie kookplaat met afzuiging aan te schaffen? Er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied en tegelijkertijd ook veel verschillen. We vertellen je er alles over in deze blog!

Zo kies je de beste inductie kookplaat met afzuiging

Het aanschaffen van een geïntegreerde afzuiging vereist enige technische kennis. Laten wij dit nou net in huis hebben! We nemen je graag mee en helpen je bij het maken van een keuze voor de beste inductie kookplaat met afzuiging. We vertellen je over de werking, de verschillen in samenstelling tussen de verschillende fabrikanten en de voor- en nadelen van een inductie kookplaat met afzuiging.

  1. Wat is een inductie kookplaat met afzuiging?
  2. Hoe werkt het?
  3. Hoe zit dat met de luchtafvoer?
  4. De verschillen in samenstelling
  5. Alle voor- en nadelen op een rij
  6. Hoe maak je een geïntegreerde afzuiging schoon?

1. Wat is een inductie kookplaat met afzuiging?

Bij een inductie kookplaat met afzuiging is de afzuiging verwerkt in de kookplaat en hangt de afzuiging dus niet boven de kookplaat, zoals we dat gewend zijn in de traditionele vorm. Het handige van een inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging is dat je geen aparte afzuigkap nodig hebt. Het afzuigsysteem wordt op een subtiele manier verwerkt in de inductie kookplaat.
 
De reden dat steeds vaker voor een inductie kookplaat met afzuiging wordt gekozen is dat een kookeiland nog steeds zeer populair is. Om de keuken nog meer open te houden hoeft er dankzij de geïntegreerde afzuiging geen afzuiging boven het kookeiland geplaatst te worden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een inductie kookplaat met afzuiging in een muuropstelling te plaatsen. Ook dan vermijd je de zichtbaarheid van een afzuigkap. Als je voldoende tussenruimte aanhoudt, plaats je zelfs wandkasten boven de kookplaat.
 
Door de effectieve afzuiging van kookdamp is de lucht op gemiddelde ooghoogte niet vochtig. Als je brildragend bent, zorgt een kijkje in de pan dan niet meer voor een beslagen bril. En vergeet niet dat langere mensen het hoofd niet meer stoten tegen de rand of een hoekje van de afzuigkap. Hoe ideaal is dat?

2. Hoe werkt het?

Goede afzuiging is een noodzaak in iedere keuken. Niet alleen om nare luchtjes snel te laten verdwijnen, maar vooral ook om de keuken tegen vocht en vet te beschermen. Maar hoe werkt zo’n geïntegreerde afzuiging nou eigenlijk en past dit wel in mijn keuken?
 
Warme lucht stijgt op, dus je vraagt je vast af: hoe is het dan mogelijk om een afzuiging aan de onderkant te plaatsen? Een inductie kookplaat met afzuiging werkt volgens een natuurkundig principe: kookdampen stijgen op met een snelheid van een meter per seconde.

Dankzij een goede balans van het afzuigsysteem in de inductie kookplaat gecombineerd met de luchtkanalen en onbelaste luchtdoorstroming, wordt de damp naar beneden gezogen met een snelheid van ongeveer vier meter per seconde.

Het afzuigsysteem zorgt dus voor een hogere snelheid dan de opstijgsnelheid. Oftewel: voordat de kookgeur en damp de kans krijgen om op te stijgen, verdwijnen ze al in het afzuigsysteem.

3. Hoe zit dat met de luchtafvoer?

De luchtafvoer bij een inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging gaat vanaf de kookplaat naar beneden. Door de motoren wordt deze luchtstroom op gang gebracht en gehouden. Het toepassen van de juiste kanalen en bochten zorgt ervoor dat de vereiste luchtsnelheden gehaald worden.
 
Elke afzuigunit heeft een vetfilter, dat geldt dus ook voor deze kookplaten. Net zoals bij de traditionele afzuigkap is er keuze om de lucht af te voeren naar buiten óf om de lucht te reinigen en terug in de keukenruimte te brengen (recirculatie). Soms word je beperkt door de situatie waardoor afvoer naar buiten geen optie is. Een koolstoffilter of plasmafilter biedt dan uitkomst.

4. De verschillen in samenstelling

Iedere fabrikant combineert de afzuiging en de technische kenmerken van de kookzones op zijn eigen manier. In alle varianten wordt een opvangsysteem voor vocht, vet en gemorst voedsel geïntegreerd. Toch zijn er ook meerdere verschillen in zowel de bediening als het uiterlijk van de kookplaat.

Verschillende technieken

Het integreren van de afzuiging in de inductie kookplaat wordt ook wel ‘downdraft’ techniek genoemd, wat vrij vertaald ‘neerwaardse luchtstroom’ betekent. Door de combinatie met luchtsnelheden is het echter verfijnder dan alleen het plaatsen van een krachtige motor. Deze techniek wordt door steeds meer fabrikanten van inductie kookplaten gebruikt.

Indeling van de kookplaat

De afzuigunits worden veelal gecombineerd met inductiezones. Deze veelvoorkomende samenstelling ziet er als volgt uit: aan de linkerkant 2 inductiezones, middenin de afzuigunit en aan de rechterkant 2 inductiezones. De totale kookplaat bestaat dan als het ware uit 3 verschillende modules. De afzuigunit heeft dan een langwerpige, rechthoekige opening.

Indien gewenst, en afhankelijk van de fabrikant, kan een inductiedeel ook vervangen worden door bijvoorbeeld 2 keramische kookzones of een teppan yaki zone. Bij een modulaire samenstelling is de motor gescheiden van de kookplaat en wordt deze in de regel geplaatst op de vloer en achter de plint. Functioneel maakt dit geen verschil.

Ronde of rechthoekige afzuigunit

De meeste fabrikanten maken een opening in de kookplaat en monteren hierin filters en daaronder een ventilator die de lucht wegzuigt. De kookplaat en de afzuiging vormen dan één geïntegreerd geheel. Afhankelijk van de fabrikant is de opening rond of rechthoekig.

Verschil in kookzones

Een inductie kookplaat met afzuiging heeft de beperking van maximaal 4 kookzones. Per fabrikant zijn er wel technische verschillen in de bediening, maar ook in de kookzones. Voorheen was een ronde kookzone het meest gebruikelijk bij inductiekookplaten. Door alle ontwikkelingen op dit gebied zijn er nu ook vierkante kookzones verkrijgbaar.

Een vierkante kookzone? Jazeker, wanneer je de voorste en achterste zone aan elkaar koppelt ontstaat één grote rechthoekige kookzone. Deze is te bedienen op 1 stand. Ideaal om 3 kleine pannen op te zetten, maar denk ook aan de mogelijkheden voor een vispan, een braadslede of een extra grillplaat.

Beste kookplaat met afzuiging

5. Alle voor- en nadelen op een rij

Voordelen

Een inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging biedt meerdere voordelen. Een voordeel is natuurlijk de effectieve, sterke afzuiging. Doordat de kookluchten direct bij de bron worden aangepakt, krijgen zij geen kans om zich door de ruimte te verspreiden. Hierdoor blijft de ruimte schoner.
 
De belangrijkste voordelen van een inductie kookplaat met afzuiging:

  • Minder beperkingen voor het keukenontwerp
  • De keuken oogt ruimer
  • Geen last van het stoten van je hoofd tegen de afzuigkap (mocht dat een probleem zijn bij normale afzuigkappen)
  • Doordat de afzuiging vlak naast de pannen plaatsvindt kan gerichter worden afgezogen en vindt afzuiging op kortere afstand plaats, dus dit is efficiënter
  • Eenvoudig schoon te maken
Daarnaast is het harde lawaai van een afzuigkap vlak boven je hoofd met een geïntegreerde afzuiging in de kookplaat ook verleden tijd, al is er natuurlijk altijd wel geluid te horen, ook bij afzuiging in de inductie kookplaat.

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste inductie kookplaat met afzuiging. Zo neemt de kookplaat met afzuiging meer ruimte in waardoor je minder kastruimte onder de kookplaat over houdt. Echter, houd je op de plek waar anders een afzuiging zou komen weer ruimte over.

De belangrijkste nadelen van een inductie kookplaat met afzuiging:

  • Je wordt beperkt door maximaal 4 kookzones.
  • Kook je vaak in hogere pannen? Dan heeft de stijgende kooklucht wat hulp nodig. Een deksel op de pan met een kleine opening naar de afzuiging is dan voldoende.
  • Een kookplaat met afzuiging is over het algemeen iets duurder dan een traditionele afzuigkap als je kiest voor een wandopstelling. In een eiland ligt dit ongeveer gelijk, omdat een traditionele afzuigkap dan immers ook wat duurder is. 
Lees ook de blog: Voor- en nadelen van een zwarte kraan

6. Hoe maak je een geïntegreerde afzuiging schoon?

De geïntegreerde afzuiging in de inductie kookplaat moet regelmatig gereinigd worden. Doordat de afzuiging in de kookplaat is verwerkt kunnen daar etensresten in vallen, maar ook vocht, als er iets overkookt bijvoorbeeld.

De diverse merken hebben hier systemen van opvangbakken en filters voor ontwikkeld, zodat je het afzuigsysteem gemakkelijk reinigt. De meeste filters kan je in de vaatwasser plaatsen, zodat je zelf minimale inspanning levert om de afzuiging optimaal te houden. Wel zo gemakkelijk!

Een kookeiland, hype of handig? Lees het in onze blog. Een kookeiland zorgt vaak voor veel extra opbergruimte. Bekijk ook onze blog met tips hoe je jouw keukenkastjes het beste in kan delen.

Meer weten?

Hopelijk hebben we je geholpen bij het kiezen van de beste inductie kookplaat met afzuiging. In onze webshop vind je diverse soorten van deze vooruitstrevende inductie kookplaten van verschillende merken. Uiteraard vind je bij ons de Bora kookplaat met afzuiging, het merk dat als eerste met dit systeem op de markt kwam. Maar ook hebben wij kookplaten met afzuiging in diverse uitvoeringen van merken als Miele, ATAG, Etna, Neff en Siemens.

De kookplaten met afzuiging zijn in verschillende prijsklassen, zo zit er altijd iets bij dat perfect past bij jouw smaak en interieur. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.