4. De verschillen in samenstelling
Iedere fabrikant combineert de afzuiging en de technische kenmerken van de kookzones op zijn eigen manier. In alle varianten wordt een opvangsysteem voor vocht, vet en gemorst voedsel geïntegreerd. Toch zijn er ook meerdere verschillen in zowel de bediening als het uiterlijk van de kookplaat.
Verschillende technieken
Het integreren van de afzuiging in de inductie kookplaat wordt ook wel ‘downdraft’ techniek genoemd, wat vrij vertaald ‘neerwaardse luchtstroom’ betekent. Door de combinatie met luchtsnelheden is het echter verfijnder dan alleen het plaatsen van een krachtige motor. Deze techniek wordt door steeds meer fabrikanten van inductie kookplaten gebruikt.
Indeling van de kookplaat
De afzuigunits worden veelal gecombineerd met inductiezones. Deze veelvoorkomende samenstelling ziet er als volgt uit: aan de linkerkant 2 inductiezones, middenin de afzuigunit en aan de rechterkant 2 inductiezones. De totale kookplaat bestaat dan als het ware uit 3 verschillende modules. De afzuigunit heeft dan een langwerpige, rechthoekige opening.
Indien gewenst, en afhankelijk van de fabrikant, kan een inductiedeel ook vervangen worden door bijvoorbeeld 2 keramische kookzones of een teppan yaki zone. Bij een modulaire samenstelling is de motor gescheiden van de kookplaat en wordt deze in de regel geplaatst op de vloer en achter de plint. Functioneel maakt dit geen verschil.
Ronde of rechthoekige afzuigunit
De meeste fabrikanten maken een opening in de kookplaat en monteren hierin filters en daaronder een ventilator die de lucht wegzuigt. De kookplaat en de afzuiging vormen dan één geïntegreerd geheel. Afhankelijk van de fabrikant is de opening rond of rechthoekig.
Verschil in kookzones
Een inductie kookplaat met afzuiging heeft de beperking van maximaal 4 kookzones. Per fabrikant zijn er wel technische verschillen in de bediening, maar ook in de kookzones. Voorheen was een ronde kookzone het meest gebruikelijk bij inductiekookplaten. Door alle ontwikkelingen op dit gebied zijn er nu ook vierkante kookzones verkrijgbaar.
Een vierkante kookzone? Jazeker, wanneer je de voorste en achterste zone aan elkaar koppelt ontstaat één grote rechthoekige kookzone. Deze is te bedienen op 1 stand. Ideaal om 3 kleine pannen op te zetten, maar denk ook aan de mogelijkheden voor een vispan, een braadslede of een extra grillplaat.