Werkbladen

Graniet

Kies je voor een granieten aanrechtblad? Graniet is één van de grootste rijkdommen van de natuur. Graniet is in de volksmond een verzamelnaam voor verschillende steensoorten en geeft jouw keuken een luxe uitstraling. Door het natuurlijke proces is elk granieten keukenblad weer anders van structuur. Geen enkel blad is hetzelfde!

Graniet is robuust, krasvast en zuurbestendig en heeft een luxe uitstraling. Het materiaal is zeer duurzaam waardoor je vele jaren geniet van jouw granieten blad. We beschikken over een zeer uitgebreide collectie afkomstig uit alle delen van de wereld.

DE VOORDELEN VAN EEN GRANIETEN AANRECHTBLAD

Een granieten keukenblad is voor 100% een natuurproduct en daarom is ieder keukenblad uniek. Het materiaal is dankzij een uithardingsproces soms wel duizenden jaren oud! Naast het unieke design heeft een granieten keukenblad nog meer voordelen:

  • Graniet is keihard dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren en hierdoor krasbestendig en snijvast.
  • Daarnaast is graniet zeer hittebestendig aangezien graniet een stollingsgesteente is. Een hete pan plaats je dus zonder problemen even op het aanrecht. 
  • Een aanrechtblad van graniet is ook stootvast en slijtvast. Alleen bij keukenproducten die harder zijn dan graniet zoals bijvoorbeeld een pan is het mogelijk dat er een stukje steen afspringt.
In tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet scheurt of barst het granieten werkblad niet gelijk als je er een hete pan op zet. Maar gebruik voor de zekerheid toch onderzetters. Doordat graniet een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen is, heb je niet snel last van slijtage.
Granieten aanrechtblad

DE NADELEN VAN EEN GRANIETEN AANRECHTBLAD

Doordat een granieten aanrechtblad 100% van natuurlijk materiaal is gemaakt, kent het materiaal ook nadelen. Hieronder tref je de aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

  • Een granieten aanrechtblad kan in de loop der jaren als gevolg van het vele gebruik een mattere uitstraling krijgen. Goed onderhoud van jouw granieten aanrechtblad voorkomt dit!
  • Graniet is licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Wijn, agressief schoonmaakmiddellen of bijtende vloeistoffen kunnen voor vlekken zorgen. Afhankelijk van de afwerking van het aanrechtblad heeft het blad zeker bij de lichtere steenstoorten wat meer aandacht nodig. Kies je voor gepolijst blad in een donkere steensoort dan heb je dit probleem niet. Een keertje knoeien is in dat geval geen enkel probleem.
  • Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen.
  • Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is. Indien je bijvoorbeeld een grote bak roomijs op het aanrecht laat staan en direct daarna een hete pan op dezelfde plek plaatst bestaat de kans op een thermoshock.
Mocht je in een latere fase nog een extra stuk granieten aanrechtblad nodig hebben doordat je bijvoorbeeld een stuk bij de keuken aan gaat bouwen, is het lastig om precies hetzelfde blad te vinden. Mocht je in een andere ruimte zoals in de bijkeuken een extra blad nodig hebben, is dit minder storend omdat je het kleurverschil dan minder opmerkt. Mocht je bij de aanschaf al weten dat je een extra stuk blad nodig gaat hebben in de toekomst, houd hier al rekening mee.

Een aanrechtblad van graniet vraagt om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid, bekijk hieronder de tips!

Bekijk alle keukenblad materialen

Hoe maak je een granieten aanrechtblad schoon?

Om zo lang mogelijk plezier te houden van jouw granieten aanrechtblad, is het belangrijk jouw granieten aanrecht op de juiste manier te onderhouden. We geven je hier graag wat tips voor! Zorg er in ieder geval voor dat je het granieten aanrechtblad regelmatig impregneert. Vlekken verwijder je met staalwol (pas op voor krassen!) in combinatie met een licht schoonmaakmiddel en heet water. Hierbij de belangrijkste schoonmaaktips op een rij:

  • Neem je granieten keukenblad dagelijks af met een vochtige doek en droog het na.
  • Afhankelijk van de afwerking dien je een granieten keukenblad regelmatig te impregneren. Impregneermiddel maakt steen waterafstotend waardoor vocht niet in het van nature poreuze graniet doordringt.
  • Last van hardnekkige vlekken? Hier zijn speciale middelen voor verkrijgbaar.

Niet ieder granieten werkblad is van dezelfde kwaliteit. Bezitters van granieten aanrechtbladen klagen weleens over vlekken als gevolg van een omgevallen glas, kringen door bijtende materialen en butsen in het werkblad. Is dit het geval? Dan heb je waarschijnlijk een minder hoogwaardig aanrechtblad gekocht. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat je je laat voorlichten door een expert in granieten keukenbladen. Hier helpen wij je graag bij!

Bekijk de Granieten werkbladen in onze showroom
Graniet keukenblad
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.