Waterkoker of een Quooker?

Nooit meer hoeven te wachten tot het water gekookt is, maar kokend water uit de kraan. Handig zo'n Quooker, of toch niet? Je leest het hier!

Waterkoker of een Quooker?

Wat is een Quooker?

Een Quooker ziet eruit als een gewone kraan, maar heeft een reservoir van een aantal liter. In ongeveer een kwartier tijd wordt hierin leidingwater aan de kook gebracht. Doordat dit water constant 110 graden is, haal je altijd kokend water uit de kraan.

Naast koud, warm én kokend water geeft de Quooker-kraan tegenwoordig ook gekoeld en bruisend water. Daarmee zet je zó een pot thee of een kan limonade op tafel. Zowel een waterkoker als een Quooker hebben voor- en nadelen. Weeg af wat voor jou van belang is en maak op basis hiervan je keuze.  

De voordelen van een Quooker

  1. Alles uit één kraan! Quooker biedt kranen aan waarbij je álles uit één kraan haalt: warm, koud, bruisend en gefilterd water.
  2. De veiligste keuze! Dankzij de kindveilige bedieningsknop geeft een Quooker nooit zomaar kokend water.
  3. Je water smaakt beter! Een geïntegreerd filter in het reservoir zuivert het water. Een beetje fijnproever merkt meteen verschil.
  4. Meer ruimte over op het aanrecht! Doordat je geen waterkoker meer nodig hebt, houd je ruimte over.
  5. Multi inzetbaar! Pasta koken, blancheren, melkflesjes bereiden, thee zetten, borden voorverwarmen, het afspoelen van een vieze ovenschaal, het kan allemaal. 

Verschillende soorten Quookers en verbruik

DILEMMA: Quooker of waterkoker?

Hoe zit het met het energieverbruik van de Quooker? De benodigde hoeveelheid energie om het water van leidingwatertemperatuur aan de kook te brengen is bij een waterkoker en Quooker ongeveer gelijk. Bij een waterkoker duurt het langer, maar de Quooker moet het water constant aan de kook houden, wat energie kost. Wel kan je de Quooker uit zetten. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Nadeel aan de waterkoker is dat je vaak meer water kookt dan nodig, wat ook weer onnodig stroom kost. In veel keukens wordt onnodig water verspild. Kleine beetjes, wanneer je bijvoorbeeld veel meer water kookt dan je gebruikt. Maar ook grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als je de kraan eerst een tijdje laat lopen voor er warm water uitkomt. Met een Quooker bespaar je zowel water als energie. Voor beide opties valt dus iets te zeggen.   

Welke methode is energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?

Het gebruik bepaalt uiteindelijk het verbruik. Dus een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom. Staat de Quooker alle dagen van het jaar aan? Ondanks dat het reservoir goed geïsoleerd is, is er 10 watt nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Ter vergelijking: een spaarlamp verbruikt 11 watt, een gemiddelde televisie drie keer zoveel.

Een waterkoker heeft weliswaar geen ‘warmhoudkosten’, toch gebruik je met een Quooker minder energie dan met een waterkoker, wanneer je meerdere keren per dag water kookt.  

Rekensommetje verbruik waterkoker

Hoeveel stroom een waterkoker verbruikt, moet je even uitrekenen. Dit doe je door in te schatten hoeveel minuten je de waterkoker per dag ongeveer gebruikt. Vermenigvuldig dit met het aantal dagen van verbruik. Deel dit bedrag door zestig (het aantal minuten per uur) en vermenigvuldig de uitkomst met het aantal kW dat de waterkoker verbruikt. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het stroomtarief.

Verbruik Quooker

Om wat over het vebruik van een Quooker te vertellen geven we wat extra toelichitng over het systeem. Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag direct van kokend water te kunnen voorzien, houdt het Quooker-systeem 3 of 7 liter water op een temperatuur van 110°C. Dat gebeurt in een reservoir onder het aanrecht, dat vacuümgeïsoleerd is waardoor de warmte nergens naartoe kan. Daardoor heeft een Quooker-systeem maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren.   

Verschillende soorten Quooker

De verschillende soorten Quooker

Quooker is verkrijgbaar in verschillende varianten. Wil je alleen kokend water tappen, of ook koud en warm, gekoeld en bruisend water? We lichten de verschillende modellen toe:

  • De basisvariant is de Single Tap, een stand-alone kokendwaterkraan.
  • Voor wie meer functionaliteit wenst, is er de Twin Tap, een set van twee kranen die naast kokend water ook gewoon warm en koud water biedt.
  • De Fusion is een alles-in-één kraan die zowel kokend, warm als koud water levert.
  • De Flex voegt een uittrekbare slang toe voor extra gebruiksgemak, ideaal voor tijdens de afwas of voor het schoonmaken van de spoelbak.
  • Voor de ultieme keukenupgrade biedt Quooker ook de Cube, die naast alle eerder genoemde functies, gekoeld bruisend en plat water kan leveren. De Cube is te combineren met meerdere modellen van Quooker.

De verschillende kleuren en modellen van Quooker

Het oog wil natuurlijk ook wat! Naast functionaliteit biedt Quooker een verscheidenheid aan stijlen en afwerkingen. Zo zit er voor een ieder wat tussen.

Verschillende kleuren

De meest populaire afwerkingen zijn roestvrij staal en chroom, maar er zijn ook unieke opties zoals zwart, goud, gunmetal, rosé koper en messing. Hoe mooi is het dat je kraan dezelfde kleur heeft als je spoelbak? Goed om te weten: niet ieder model is in al deze kleuren leverbaar.

Verschillende modellen

Quooker is verkrijgbaar in ronde en vierkante vormen. Zo is er bijvoorbeeld een model die een klassieke uitstraling heeft. Dit past perfect bij een landelijke keuken. Je stemt de kraan volledig af op jouw keuken.

De voor- en nadelen van een zwarte kraan

Eindconclusie

Er zitten voor- als nadelen aan zowel een Quooker als aan een waterkoker. Naast te kijken wat voordeliger is, speelt natuurlijk gebruiksgemak een grote rol. Ben jij een echte theeleut? Dan is de kans groot dat jij veel plezier gaat hebben van een Quooker!

Meer weten?

Twijfel je of een Quooker iets voor jou is? Benieuwd naar wat een Quooker kraan kost? Onze adviseurs bekijken graag met jou de mogelijkheden voor in jouw keuken. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.