Keuken opruimen? Dit zijn de 5 beste opruimtips!

Een opgeruimde keuken geeft een fijn gevoel. Maar hoe ga je te werk? Met deze 5 opruimtips maak je van de keuken opruimen een behapbaar project.

Keuken opruimen? Dit zijn de 5 beste opruimtips!

Je keuken opruimen.. waarschijnlijk schuif je deze klus vaak vooruit. Voor het oog lijkt het dan misschien wel netjes, maar zodra je de kastjes en lades open trekt is het een rotzooi. Oeps.. maar geen paniek! Met deze 5 opruimtips is jouw keuken binnen no-time weer geordend!

Je keuken staat al gauw bomvol met borden, kruiden en allerlei soorten keukenapparatuur. Door de jaren heen heb je waarschijnlijk heel wat verzameld. Hoog tijd dus om jouw spullen weer eens opnieuw te ordenen. Maar je keuken opruimen en goed organiseren, hoe doe je dat? In deze blog leggen wij het aan je uit door middel van de 5 beste tips:

  1. Voel je niet schuldig tijdens het opruimen
  2. Gebruik een goede indeling voor de keukenkasten
  3. Berg je keukenapparatuur op
  4. Organiseer je rommel-la
  5. De keuken opruimen met de Marie Kondo methode
Laat je inspireren in onze showroom en ontdek hoe je keukenlades en -kasten nog meer handig in kan delen.
Ontdek onze showroom
#1 Voel je niet schuldig tijdens het opruimen!

De eerste opruimtip heeft niet alleen betrekking op het opruimen van de keuken, maar ook op alle andere spullen die je in je huis wilt opruimen. Twee vliegen in één klap dus! Voel je namelijk niet schuldig als je dingen wegdoet.

Of dit nou gaat om kleren, decoratie of andere items. Het wegdoen van spullen kan lastig zijn, vooral als het gaat om spullen met een emotionele waarde. Als je de borden die je hebt gekregen van je oma niet gaat gebruiken, is het toch echt de hoogste tijd hier afscheid van te nemen. Maak er een ander blij mee; breng het bijvoorbeeld naar de kringloop, geef het aan de buurvrouw of plaats het op een weggeefhoek.

Tuurlijk kun je zoveel mogelijk spullen in jouw keuken houden, maar waarschijnlijk vind je het heerlijk dat je door wat spullen weg te doen extra ruimte overhoudt. Voel je dus niet schuldig als je iets wegdoet en je zal zien dat opruimen een stuk makkelijker gaat! 

#2 Gebruik een goede indeling voor de keukenkasten

Het bezoek komt eraan en in je keuken is het nog een rommeltje. Wat doe je? Snel even de troep in de verschillende keukenkasten en lades verstoppen om de keuken er netjes uit te laten zien. Logisch! Maar het liefst kom je helemaal niet in deze situatie terecht. Je keuken opruimen begint daarom bij het opruimen en sorteren van de keukenkasten!

Niet je hele keuken opruimen, maar enkel tips voor het (opnieuw) indelen van jouw keukenkastjes?

Blog: Hoe deel ik mijn keukenkastjes in?
Haal je keukenkasten leeg

Dé truc om je keuken op te ruimen is jezelf confronteren met alle spullen die je hebt. Haal daarom alle kasten leeg, leg je keukengerei op de eettafel en sorteer de verschillende items. Wanneer je jezelf confronteert met alle spullen die je hebt, is de kans veel groter dat je items opruimt en je afscheid neemt van keukenattributen die je niet gebruikt.
 
Heb je niet zo’n grote tafel? Kies er dan voor om niet de hele keuken in één keer leeg te pakken. Begin bijvoorbeeld met al het glaswerk te sorteren, daarna de pannen, de schoonmaakspullen, de apparatuur en dan de rest.

Keuken opruimen - Indeling keukenkast
Cluster je spullen

Een veel gebruikte methode bij het indelen van de keukenkasten is clusteren. Leg alle items bij elkaar, zoals pannen bij pannen, borden bij borden en kruiden bij kruiden. Op deze manier wordt het overzichtelijk wat je wel en niet hebt en creëer je meer rust in de keuken. 

Extra tip: binnen de verdeling heb je ook tactische verdelingen. Plaats de pannen in de buurt van het fornuis, de prullenbak in de buurt van de gootsteen en de schalen in de buurt van de oven. Doe je dit niet, is de kans veel groter dat je spullen rond laat slingeren. Maak een logische en efficiënte indeling zodat je bijvoorbeeld tijdens het koken en bakken niet hoeft te zoeken naar het juiste keukengerei.

Sorteer je items in boxen en voorraadpotten

Om het clusteren eenvoudiger te maken is het raadzaam gebruik te maken van boxen en voorraadpotten. Door middel van de boxen en voorraadpotten creëer je orde in de chaos en houd je je lade een stuk overzichtelijker. Plaats bijvoorbeeld je ontbijtspullen in voorraadpotten en je koeken en kruiden in verschillende voorraadboxen. Daarnaast kan het bij de verschillende boxen en potten handig zijn om de inhoud van de box aan de buitenzijde op te schrijven. 

#3 Berg je keukenapparatuur op

Je ziet ze bijna op elk aanrecht: apparaten en machines. Zo vind je bij bijna iedereen thuis een airfryer, broodrooster, koffiemachine, mixer, frituurpan, tostirooster en waterkoker. Ze zijn groot en staan enorm in de weg. Dit is op zich geen probleem, mits je de apparaten gebruikt.

Apparaten die maar af en toe gebruikt worden - maar wel standaard op het keukenblad staan - zorgen voor een rommelige uitstraling. Om de keuken op te ruimen is het daarom goed om alleen de apparaten neer te zetten die je dagelijks gebruikt, zoals het koffiezetapparaat en de waterkoker. De overige apparaten berg je elders op. Zet bijvoorbeeld een frituurpan of airfryer in de schuur of opbergkast.
 

#4 Organiseer je rommellade

Je bent er vast mee bekend, de lade waar je alles - maar dan ook echt alles! - in verstopt. Van sleutels, kaartjes, pennen tot scharen, paperclips en ga zo maar door. Bijna iedereen heeft wel zo’n rommellade. Het is dan ook een must in ieder huis: iedereen wil gewoon een rommellade hebben waar je alle dingen instopt die anders gaan rondzwerven in huis. 

Ondanks dat in deze lade veel rommel ligt, is het toch mogelijk het te ordenen. Er bestaan namelijk lade-organizers die - zoals de naam het al zegt - zorgen voor een georganiseerde lade! De items worden geclusterd, bijvoorbeeld een bakje voor de sleutels, de scharen en de pennen.

#5 De keuken opruimen met de Marie Kondo-methode

De Marie Kondo-methode is een speciale opruimmethode en is ook goed toepasbaar bij het opruimen van de keuken. Met de Marie Kondo-methode doe je spullen die je minimaal een jaar niet meer hebt gebruikt weg. Vraag jezelf bij alle spullen en apparaten af: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Wanneer jij jezelf betrapt op het antwoord ‘nee’, geef het dan weg.

Meer weten?

Met deze 5 stappen is je keuken opruimen voor iedereen een eitje! Wil je graag inspiratie op doen voor in jouw keukenlades en kasten? Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag!

Bezoek onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.