Waar plaats je de vaatwasser in de keuken?

Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak. Maar is dit inderdaad de ideale plek voor jouw vaatwasser?

Waar plaats je de vaatwasser in de keuken?

Plaats je de vaatwasser in een bestaande of nieuwe keuken?

Het uitzoeken van een nieuwe vaatwasser is niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom belangrijk om alle mogelijkheden te inventariseren.

Is jouw huidige vaatwasser toe aan vervanging of krijg je een hele nieuwe keuken? In het eerste geval ben je uiteraard gebonden aan de huidige keukenindeling, maar bij een nieuwe keuken ben je nog wat vrijer in het kiezen van de juiste plaats voor jouw vaatwasser. Hier geven we dan ook graag tips voor!

Vaatwasser plaatsen in een bestaande keuken

Wil je jouw vaatwasser vervangen? Gemiddeld gaat een inbouwvaatwasser, afhankelijk van gebruik en onderhoud, tot wel 10 jaar mee, maar je kunt je vaatwasser ook eerder vervangen. Hiermee vergroot je niet alleen het gebruiksgemak, maar bespaar je ook nog eens energie. Nieuwe vaatwassers zijn namelijk stiller, verder ontwikkeld én energiezuiniger.
 
Vaak zul je het frontpaneel hergebruiken. Zo blijft de uitstraling van je huidige keuken in ieder geval intact. Voor de keuze van een vaatwasser is dit van belang. Als je overstapt van een bedieningspaneel bij de vaatwasser (in het zicht) naar een volledig geïntegreerde (knoppen bovenop) is het front te klein. Neem contact op met een keukenexpert. Zij helpen jou bij het kiezen van een passende vaatwasser.
 
Het plaatsen van vaatwassers lijkt relatief eenvoudig, maar door het gewicht van de machine en de beperkte ruimte is dit toch lastiger dan vooraf gedacht. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat zowel de watertoevoer als -afvoer correct is aangesloten. Een keukenmonteur helpt jou hier graag bij.

Vaatwasser plaatsen in een nieuwe keuken

Wil je een nieuwe keuken? In een volledig op maat gemaakte keuken wordt ook rekening gehouden met een speciaal keukenfront voor de vaatwasser. Waarschijnlijk zijn er meerdere mogelijkheden voor de plaats van jouw vaatwasser. Wel is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte waarin de keuken wordt geplaatst.

Waar vaatwasser plaatsen in keuken

Wil je de vaatwasser laag of hoog plaatsen?

Als je de keuze hebt: plaats je dan liever je vaatwasser laag of hoog? Wij benoemen de voor- en (wanneer deze er zijn) nadelen.

De vaatwasser laag plaatsen

Wanneer je jouw huidige keuken vervangt, maak je waarschijnlijk gebruik van de bestaande aan- of afvoeraansluiting voor de spoelbak. Omdat deze aansluiting ook vaak wordt gebruikt voor de vaatwasser, zitten de spoelbak en vaatwasser vaak naast elkaar. Een handige plek, omdat je bij het inladen van de vaatwasser eerst wat kan afspoelen.

De vaatwasser hoog plaatsen

Wil je jouw vaatwasser liever hoger plaatsen en is jouw keukenindeling hier geschikt voor? Dan kan dat ook! Het grote voordeel is dat je dan niet hoeft te bukken en te reiken. Daardoor is de ergonomie een stuk beter. Heb jij een baby, peuter of huisdier in huis? Ook dan is een vaatwasser op hoogte ideaal. Voor hen is de afwasmachine namelijk een hartstikke interessant apparaat! 
 
Een nadeel van hoog plaatsen is dat de vaatwasser in een hoge kast wordt geplaatst, waardoor je niet beschikt over een aanrechtblad boven de vaatwasser. Daarnaast bestaat de kans dat het apparaat verder van de spoelbak wordt geplaatst, er moet dus ook worden nagedacht over de aan- en afvoer van water. Ook moet je keuken groot genoeg zijn, want een vaatwasser op hoogte betekent ook dat je minimaal 2 (half)hoge kasten nodig hebt. Eén voor de koelkast en/of oven en één voor de vaatwasser.

Moet je de vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser plaatst?

Maar heb je die spoelbak altijd nodig?

Nieuwe vaatwassers zijn een stuk slimmer geworden en de vaatwasmiddelen van vandaag de dag zitten vol met enzymen. Deze doen enkel hun werk als ze zich ergens aan hechten. Dit is dan ook de reden dat je de vuile vaat niet voor hoeft te spoelen, maar direct in de vaatwasser pakt. De vaat voorspoelen, werkt averechts. Bespaar jezelf de moeite. Behalve als je een oude vaatwasser hebt, want die zijn niet altijd even betrouwbaar.
 
Gooi grotere etensresten zoals stronken broccoli en pizzakorsten wel eerst even in de (groene) prullenbak, anders is het vaarwel vaatwasser. Omdat er veel viezigheid in de vaatwasser achterblijft, is het wel van belang dat je met enige regelmaat jouw vaatwasser reinigt. Zo zorg je ervoor dat jouw vuile vaat weer schoon uit de vaatwasser komt en voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken.

Lees ook onze blog: Hoe deel in mijn keukenkastjes in?

Wat als je geen plaats hebt voor een vaatwasser in jouw keuken?

Is in jouw keukenindeling geen plaats voor een ingebouwde vaatwasser? Dan is een vrijstaand model misschien wel de oplossing.

Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is de eenvoudige plaatsing: je hoeft namelijk geen rekening te houden met de integratie van de vaatwasser in de keuken. Vanzelfsprekend sluit je de vrijstaande machine wel aan op elektriciteit en de aan- en afvoer van het water. Een vrijstaande vaatwasser wordt vaak geplaatst in de bijkeuken.

Meer weten?

Genoeg tips zodat je weet waar je jouw vaatwasser het beste plaatst in jouw keuken. Tijdens een bezoek aan onze showroom laten onze adviseurs jou graag de verschillende vaatwassers zien. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.