Wil je de vaatwasser laag of hoog plaatsen?
Als je de keuze hebt: plaats je dan liever je vaatwasser laag of hoog? Wij benoemen de voor- en (wanneer deze er zijn) nadelen.
De vaatwasser laag plaatsen
Wanneer je jouw huidige keuken vervangt, maak je waarschijnlijk gebruik van de bestaande aan- of afvoeraansluiting voor de spoelbak. Omdat deze aansluiting ook vaak wordt gebruikt voor de vaatwasser, zitten de spoelbak en vaatwasser vaak naast elkaar. Een handige plek, omdat je bij het inladen van de vaatwasser eerst wat kan afspoelen.
De vaatwasser hoog plaatsen
Wil je jouw vaatwasser liever hoger plaatsen en is jouw keukenindeling hier geschikt voor? Dan kan dat ook! Het grote voordeel is dat je dan niet hoeft te bukken en te reiken. Daardoor is de ergonomie een stuk beter. Heb jij een baby, peuter of huisdier in huis? Ook dan is een vaatwasser op hoogte ideaal. Voor hen is de afwasmachine namelijk een hartstikke interessant apparaat!
Een nadeel van hoog plaatsen is dat de vaatwasser in een hoge kast wordt geplaatst, waardoor je niet beschikt over een aanrechtblad boven de vaatwasser. Daarnaast bestaat de kans dat het apparaat verder van de spoelbak wordt geplaatst, er moet dus ook worden nagedacht over de aan- en afvoer van water. Ook moet je keuken groot genoeg zijn, want een vaatwasser op hoogte betekent ook dat je minimaal 2 (half)hoge kasten nodig hebt. Eén voor de koelkast en/of oven en één voor de vaatwasser.
Moet je de vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser plaatst?
Maar heb je die spoelbak altijd nodig?
Nieuwe vaatwassers zijn een stuk slimmer geworden en de vaatwasmiddelen van vandaag de dag zitten vol met enzymen. Deze doen enkel hun werk als ze zich ergens aan hechten. Dit is dan ook de reden dat je de vuile vaat niet voor hoeft te spoelen, maar direct in de vaatwasser pakt. De vaat voorspoelen, werkt averechts. Bespaar jezelf de moeite. Behalve als je een oude vaatwasser hebt, want die zijn niet altijd even betrouwbaar.
Gooi grotere etensresten zoals stronken broccoli en pizzakorsten wel eerst even in de (groene) prullenbak, anders is het vaarwel vaatwasser. Omdat er veel viezigheid in de vaatwasser achterblijft, is het wel van belang dat je met enige regelmaat jouw vaatwasser reinigt. Zo zorg je ervoor dat jouw vuile vaat weer schoon uit de vaatwasser komt en voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken.
Lees ook onze blog: Hoe deel in mijn keukenkastjes in?