Zo kies je de kleur voor jouw keuken!

Een kleur kiezen voor jouw keuken kan best lastig zijn! Er is zoveel mogelijk. Ga je bijvoorbeeld voor trends of juist niet? Wat vind je over 5 jaar nog steeds mooi? We geven tips die je helpen kiezen.

Zo kies je de kleur voor jouw keuken!

Ga je een nieuwe keuken aanschaffen of jouw huidige keuken een make-over geven? Kleur is een belangrijke factor in jouw keuze. In deze blog helpen we je bij de kleurkeuze voor jouw keuken en hoe je tot een beslissing komt! We vertellen je over:

Wil je advies over de kleur voor jouw keuken? Onze specialisten denken graag met je mee!

Neem contact op

Welke kleur past in jouw keuken?

De kleur die je kiest, bepaalt voor een groot deel de sfeer in de keuken. Of je nou van plan bent de hele keuken een make-over te geven of alleen de uitstraling van de keuken te veranderen, de kleur voor je keuken kiezen is een moeilijke beslissing. We helpen je een handje op weg en hebben zaken waar je rekening mee kan houden op een rij gezet:

#1 De (rest van de) kleuren in jouw huis

Om de kleur van de keuken te bepalen is het raadzaam rekening te houden met hoe jouw huis is ingedeeld en welke kleuren er in het huis verder aanwezig zijn. Als jouw keuken (half) open is, houd dan rekening met de andere kleuren in de ruimte. Bij een afgescheiden keuken heb je meer speelruimte qua kleur en kun je makkelijker voor afwijkende kleuren kiezen.
 
Is jouw huis nog niet ingericht of ga je het hele huis verbouwen? Bedenk dan of je de kleur van de keuken af laat hangen van de rest van het huis. Heb je jouw droomkeuken al in gedachten en het huis nog niet ingericht? Laat dan de kleuren in huis natuurlijk ook afhangen van de kleuren in de keuken.

#2 Houd rekening met lichtinval

Lichtinval heeft invloed op hoe wij kleuren zien. Houd dus rekening met lichtinval als je een kleur voor je keuken kiest. Met onze tips maak je altijd een goede kleurkeuze voor je keuken!

Keuken op het noorden
Ligt jouw keuken op het noorden? Dan krijgt jouw keuken gedurende de dag weinig zonlicht. Kies voor warme kleuren als tegenhanger voor het koele licht en laat de koele tinten als blauw, grijs of wit staan.

Keuken op het oosten
Zonlicht vanuit het oosten wordt gedurende de dag steeds koeler. Gebruik daarom geen uitgesproken kleuren, maar kies voor zachte tinten en laat het daglicht de kleur van de keuken versterken.

Keuken op het zuiden
Als jouw keuken op het zuiden ligt, dan is een kleur kiezen het makkelijkst! Door het felle, warme licht van de zon komen bijna alle kleuren goed tot hun recht. Kies echter niet voor donkere of felle kleuren, deze worden in het felle licht waarschijnlijk te heftig.

Keuken op het westen
Zonlicht vanuit het westen wordt gedurende de dag steeds warmer. Hoewel donkere kleuren hier ook tot hun recht komen versterk je met lichte tinten de lichtinval.
Kleur keuken kiezen

#3 De gewenste stijl van de keuken

Welke stijl heeft jouw (toekomstige) keuken? Voor het kiezen van de kleur is dit belangrijk om te weten. Als jouw keuken een landelijke stijl heeft, dan past een kleur zoals wit, beige, zwart of bruin beter dan een felle kleur. Wanneer jouw droomkeuken een design, trendy of moderne keuken is passen naast de basic kleuren, uitdagende kleuren ook goed bij jouw keukenstijl.

#4 De grootte van de ruimte van de keuken

Voor het kiezen van de kleur van jouw keuken is de oppervlakte een belangrijk punt om rekening mee te houden. We nemen je mee in de beste kleurkeuzes voor grote en kleine keukens:
 

Kleine keuken

Als de ruimte van jouw keuken klein is, houd dan de kleuren in de keuken licht. Door lichte kleuren te gebruiken lijkt de ruimte optisch groter en komt de keuken beter tot zijn recht in de ruimte. Wil je toch donkere kleuren verwerken in de keuken? Voeg dan accessoires toe aan jouw keuken, maak een donkere tegelwand boven het aanrecht of kies voor een zwarte kraan. De muur voorzien van donkere verf is ook een goede optie; verf kan bijdragen in de gewenste sfeer die je neer wilt zetten!  
 
Kies je voor een zwarte keuken? Dit kan prima en is niet voor niks reuze populair! Deze keuken komt nog mooier tot zijn recht wanneer je een lichte vloer hebt of wanneer je lichte kleuren verf op de muur gebruikt.
           

Grote keuken

Ga in tegenstelling tot een kleine ruimte, in een grote ruimte helemaal los met kleur! Wanneer de ruimte van de keuken groot is en er veel lichtinval is in de keuken, komt de keuken met donkere kleuren of felle kleuren ook goed tot zijn recht. Verderop in deze blog nemen we je mee hoe je de kleuren in jouw keuken het best combineert.

Naast deze punten is het zeker zo belangrijk om te onderzoeken welke kleur jij überhaupt mooi vindt! Kom langs in onze showroom en laat je inspireren en adviseren.

Bezoek onze showroom

Kleuren in de keuken combineren

Kleuren combineren maakt de ruimte persoonlijk. Om ervoor te zorgen dat de combinatie die je maakt past bij de sfeer die je wil creëren in de keuken, geven we een aantal tips:

Een rustige keuken

Door complementaire kleuren te kiezen creëer je rust in de keuken. Kies voor kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals bruin en wit, waarbij je experimenteert met de intensiteit en felheid van de gekozen kleuren. Je kunt er nog altijd voor kiezen om felle kleuren in jouw keuken te verwerken, maar zorg er dan voor dat je speelt met soortgelijke tinten om te zorgen voor de rustgevende sfeer.

Ton-sur-ton

Oftewel: toon op toon. Keukens met deze kleurcombinaties hebben een minimalistische en moderne uitstraling. Om dit te bereiken kies je een basiskleur die je combineert met dezelfde kleur in een andere felheid. Denk hierbij aan wit en beige, zwart en grijs of licht- en donkerblauw.

Een eyecatcher

Maak van jouw keuken een echte eyecatcher door contrasterende kleuren te gebruiken. Tover de keuken om tot een sfeervolle en speelse ruimte door complementaire kleuren die tegen over elkaar staan te combineren. Dit kan door felle kleuren zoals blauw en geel te combineren, maar ook zwart en wit staan lijnrecht tegen over elkaar en zorgen voor een fijn contrast.
 
Combineer kleuren in de basis van je keuken, de apparatuur en in de ruimte van jouw keuken. Maak eens een gewaagde keuze, combineer er op los en creëer jouw droomkeuken.

Hoe verwerk je kleur in jouw keuken?

Kleur in de keuken is helemaal hip! Wil jij graag kleur in de keuken verwerken? Dat kan op verschillende manieren. Of je nou veel of weinig kleur in jouw keuken verwerkt, wij helpen je met deze tips op weg!

De basis van jouw keuken

Keukens mogen kleurrijk zijn. Wil je veel kleur in de keuken? Kies er dan voor om de basis van jouw keuken kleurrijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor felle fronten en een rustiger blad en je keuken krijgt een frisse, stoere uitstraling! Wanneer de keuken een kleurrijke basis heeft, is het een echte eyecatcher.
 
Is de basis van jouw keuken zwart? Wij schreven eerder een blog over hoe je jouw zwarte keuken het beste schoonmaakt! Met onze tips zorg je er voor dat jouw keuken er altijd stralend bij staat.

Apparatuur in de keuken

Wil je wel kleur in de keuken, maar vind je een gekleurde basis te veel van het goede? Ook met keukenaccessoires verwerk je kleuraccenten in jouw keuken. Tegenwoordig is keukenapparatuur in meerdere kleuren beschikbaar. Kies bijvoorbeeld een oven of koelkast in de kleur black steel in plaats van de standaard RVS kleur. Ook zijn kranen, greeplijsten en handgrepen in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Kleur in de ruimte

Verf de muur achter de keuken en laat jouw keuken eruit knallen! Zo verwerk je een kleur niet in de meubels, maar in de ruimte van de keuken. Een mooie manier om kleur toe te voegen, maar ook praktisch wanneer je de kleur vaak aanpast. Met een lik verf op de muur krijgt de keuken weer een hele andere uitstraling.

Meer weten?

Wil je meer advies over kleurcombinaties in jouw keuken of ben je op zoek naar inspiratie? Tijdens een bezoek aan onze showroom laten onze adviseurs jou graag de verschillende kleuren keukens zien.

Een keuken zoek je niet 'zomaar' even uit. Neem dan ook alle tijd die je nodig hebt. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak in onze showroom
Om volledige functionaliteit te bieden, heeft deze website jouw expliciete toestemming nodig om browsercookies op te slaan. Als je geen cookies toestaat, kun je bepaalde functies van de website mogelijk niet gebruiken.